Професор Божидар Манов, ще бъде председател на журито на FIPRESCI на кинофестивала в Кайро

Журито ще оценява 14-те филма от основния конкурс на 40-ия юбилеен кинофестивал в Кайро (20-29 ноември 2018 г.)
Вторник, 13 Ноември 2018 15:44 Публикувана в Свят Прочетена 3035 пъти
Проф. Божидар Манов е доайен на НАТФИЗ. Преподава там от 1983 г., като основните му курсове са: „Филмова критика“, „История и теория на документалното кино“, „Теория на екранното изображение“. Бил е ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ от 2000 до 2011 г. Бил е декан на Факултет “Екранни изкуства“ от 2011до 2013 г. Преподава и в Нов български университет (НБУ). Член на Съюза на българските кинодейци (СБФД) и на Съюза на българските журналисти (СБЖ). Председател е на Гилдия „Критика“ в СБФД и е член на Управителния съвет на Съюза. В периода 2004 – 2010 г. е член на Националния съвет за кино. Заместник председател е на Творческия съвет към Столична община. В периода 2001 – 2005 година е бил Вицепрезидент на Международната федерация на филмовите критици (FIPRESCI). Член е на Европейската филмова академия. Проф. Божидар Манов е доайен на НАТФИЗ. Преподава там от 1983 г., като основните му курсове са: „Филмова критика“, „История и теория на документалното кино“, „Теория на екранното изображение“. Бил е ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ от 2000 до 2011 г. Бил е декан на Факултет “Екранни изкуства“ от 2011до 2013 г. Преподава и в Нов български университет (НБУ). Член на Съюза на българските кинодейци (СБФД) и на Съюза на българските журналисти (СБЖ). Председател е на Гилдия „Критика“ в СБФД и е член на Управителния съвет на Съюза. В периода 2004 – 2010 г. е член на Националния съвет за кино. Заместник председател е на Творческия съвет към Столична община. В периода 2001 – 2005 година е бил Вицепрезидент на Международната федерация на филмовите критици (FIPRESCI). Член е на Европейската филмова академия. Снимка: Архив на НАТФИЗ.

Професор Божидар Манов д.н. (https://natfiz.bg/member/bozhidar-manov/ ), ще бъде председател на журито на Международна федерация на филмовата преса - ФИПРЕССИ (FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), което ще оценява 14-те филма от основния конкурс на 40-ия юбилеен кинофестивал в Кайро, Египет (20-29 ноември 2018), за да присъди наградата на международната критика.

 

Сред селектираните заглавия има филми от Великобритания, Франция, Испания, Италия, Норвегия, Унгария, Тайланд, Кипър, Казахстан, Колумбия и други страни. Главното 9-членно жури за същия конкурс е под председателството на известния датски режисьор Биле Аугуст („Пеле завоевателят“, 1987), носител на „Златна палма“ от Кан и „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Победителят в основния конкурс ще получи наградата „Златна пирамида“.

 

Фестивалът включва още конкурс „Ново арабско кино“ (8 филма), „Седмица на критиката“ (7 филма, сред които и българският „Ага“ на реж. Милко Лазаров), както и няколко паралелни информационни програми. Фестивалът се провежда в изящната и изискана зала на Операта в Кайро.

Влезте, за да коментирате