Сирийските бунтовници изтласкаха „Ислямска държава” от стратегическия град Джарабулус

Турция подкрепи операция „Ефратски щит” за да спре проникването на кюрдите на запад
Събота, 27 Август 2016 19:06 Публикувана в Свят Прочетена 1457 пъти
Танкове на турската армия напредват към сирийската граница. Погледът е от към град Karkamis в Турция, намиращ се непосредствено до оспорвания между сирийските бунтовници и Ислямска държава град Джарабулус. В крайна сметка, подкрепяни от турските танкове и артилерия и от авиацията на водената от американците коалиция, сирийските бунтовници превзеха Джарабулус. Така Ислямска държава загуби последния голям пограничен град на турско – сирийската граница, от няколкото, които контролираше до скоро. Танкове на турската армия напредват към сирийската граница. Погледът е от към град Karkamis в Турция, намиращ се непосредствено до оспорвания между сирийските бунтовници и Ислямска държава град Джарабулус. В крайна сметка, подкрепяни от турските танкове и артилерия и от авиацията на водената от американците коалиция, сирийските бунтовници превзеха Джарабулус. Така Ислямска държава загуби последния голям пограничен град на турско – сирийската граница, от няколкото, които контролираше до скоро. Снимка: Associated Press (AP). http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-jarablus-take-over-20160824-snap-story.html

Сирийски бунтовници съобщиха, че са взели контрола над град Джарабулус (Jarabulus) и са изтласкали силите на Ислямска държава. Това стана непосредствено след като започна подкрепяната от турските въоръжени сили операция „Ефратски щит” според съобщения в Twitter от 24-ти август 2016. Бунтовническите сили твърдят, че са стигнали центъра на града, който се намира на границата между Турция и Сирия. Турските военни са подпомогнали провеждането на операцията още преди 24 август, хвърляйки танкове и бронетранспортьори в подкрепа на настъпващите бунтовници.

 

Бунтовниците са били подкрепени и с въздушни удари от водената от САЩ коалиция, както и от турската артилерия. (Syria: Turkish – Backed Rebels Take Jarabulus, August 24-th 2016, 15:31 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-turkish-backed-rebels-take-jarabulus ).

 

Много наблюдатели смятат, че започването на операцията под егидата на турските въоръжени сили е имало за цел да не допусне прекалено придвижване на запад на Сирийските демократични сили – въоръжена милиция, съставеняниа от сирийски кюрди, араби - сунити и асирийци – християни. Турската страна очевидно се безпокои от сериозното кюрдско присъствие в подкрепяната от Съединените щати нова въоръжена сили – Сирийските демократични сили, които вече успяха да завземат няколко стратегически града в северната част на Сирия.

Влезте, за да коментирате