Техеран заяви, че използуването на иранска военно въздушна база от Русия за нанасяне на удари в Сирия е приключило „за сега”

Министърът на отбраната на Иран смъмри Москва за огласяването на използуването на базата, описвайки руските изявления по въпроса като „фукня” и „злоупотреба с доверие”. Едновременно с това, иска да закупи руския боен самолет Сухой СУ-30
Понеделник, 22 Август 2016 18:22 Публикувана в Свят Прочетена 1169 пъти
Стоп кадър от видео материал, разпространен от руското министерство на отбраната на 18-ти август 2016 година, на което се вижда руски изтребител – бомбардировач СУ-34 да хвърля бомбения си товар в сирийската провинция Деир ел-Зоур (известна и като Деир ез-Зор или Дер Зор). Самолетът е излетял от иранската военно въздушна база Nojeh, близо до град Nojeh, близо до град Hamadan. Стоп кадър от видео материал, разпространен от руското министерство на отбраната на 18-ти август 2016 година, на което се вижда руски изтребител – бомбардировач СУ-34 да хвърля бомбения си товар в сирийската провинция Деир ел-Зоур (известна и като Деир ез-Зор или Дер Зор). Самолетът е излетял от иранската военно въздушна база Nojeh, близо до град Nojeh, близо до град Hamadan. Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация / REUTERS TV

Русия спира използуването на иранската военно въздушна база до град Хамадан (Hamadan) за нанасяне на удари в Сирия. За това е съобщило министерството на външните работи на Иран, днес, 22 август 2016 година. Съобщението е препредадено от Reuters. (Sharafedin Bozorgmehr, Iran says Russian use of air base for Syria strikes over “for now”, August 22-nd 2016, 02:38 pm BST, Reuters, World News, http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-russia-iran-idUKKCN10X0QR ).

 

През миналата седмица, руски бомбардировачи с голям радиус на действие ТУ-22М3 и бомбардировачи СУ-34 използуваха военно въздушната база „Ноджех” (“Nojeh”), близо до град Хамадан (Hamadan) в северозападен Иран, за да нанесат удари по различни въоръжени групировки в Сирия.

 

Това е първият случай, когато чуждестранна военна сила използува иранска военна база от Втората световна война насам. Русия и Иран оказват жизнено важна военна помощ на президента Башар ал-Асад срещу бунтовниците и срещу бойците – „джихадисти” във вече петгодишния конфликт в Сирия.

 

Някои ирански законодатели са нарекли станалото „нарушаване на конституцията на Иран”, която забранява „създаването на каквито и да са чуждестранни военни бази в Иран, дори и за мирни цели”. Министърът на отбраната на Иран – Хоссеин Дехгхан (Hossein Dehghan) обаче отхвърли критиките. Едновременно с това той също смъмри Москва за огласяването на действията на Иран и Русия, описвайки руските изявления по въпроса като „фукня” и „злоупотреба с доверие”. (Sharafedin Bozorgmehr, Iran says Russian use of air base for Syria strikes over “for now”, August 22-nd 2016, 02:38 pm BST, Reuters, World News, http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-russia-iran-idUKKCN10X0QR ).

 

Ние не сме давали никаква военна база на руснаците и те не са тук за да останат” е заявил Дехгхан пред новинарската агенция “FARS”, късно в неделя. Той е заявил, че няма писмено споразумение между Иран и Русия и че „оперативното сътрудничество” е било временно и се е свеждало до презареждане на руските самолети.

 

През миналата седмица, Държавният департамент на САЩ беше нарекъл действията на Москва и Техеран „нещастни но не изненадващи”. Американците заявиха, че действията на Иран и Москва изглежда да нарушават Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява доставянето, продажбата и трансфера на бойни самолети на Иран.

 

В понеделник, говорителят на ираското външно министерство заяви, че с използуването на базата от страна на Русия е приключено.

 

Русия няма база в Иран и не е разположила войски тук. Те проведоха тази операция и за сега тя е приключена” е били цитиран да казва Бахрам Каземи (Bahram Qasemi) пред информационната агенция „Тасним” (“Tasnim”).

 

Иранският министър на отбраната беше казал през миналата седмица, че Русия ще получи разрешение да използува базата „Ноджех”, „толкова, колкото им трябва”.

 

Отношенията между Иран и Русия от дълго време са сърдечни и се издигнаха на ново равнище, след като през миналия септември, руският президент Владимир Путин нареди военна интервенция в Сирия в подкрепа на Асад.

 

Макар и с известно закъснение, Русия снабди Иран със система за противовъздушна отбрана S-300, което всички изтълкуваха като свидетелство за разрастване на партньорството, което е изпитание за влиянието на САЩ в Близкия Изток.

 

Дехгхан е заявил, че за да компенсира Иран за забавянето на доставката на системата за ПВО, Русия е предложила да снабди Иран с нейната усъвършенствана система S-400, но че Техеран не се интересувал, защото работел над усъвършенствуването на отбранителните си системи – собствено производство.

 

Иран представи своята нова зенитна ракетна система Бавар 373 (Bavar 373) в понеделник. Системата е проектирана и конструирана така, че да може да прихваща крилати ракети, безпилотни летателни апарати (дронове), бойни самолети и балистични ракети.

 

Иранският министър на отбраната, също така е казал, че Техеран проявява интерес да закупи руския боен самолет Сухой СУ-30 и че отговорът на Москва „не е бил отрицателен до момента”.

 

От своя страна, Съединените щати са заявили, че ще използуват своето право на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокират възможните продажби на бойни самолети на Иран.

 

Превод: д-р Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате