Ръководителят на нефтения бизнес на Ислямска държава е убит

Топ мениджърът на нефтодобива и петролната контабанда на Халифата - Сами Джассим ал-Джабури, известен и като Хаджи Хамад е бил убит при съвместна операция на кюрди, иракчани и американци
Неделя, 14 Август 2016 23:26 Публикувана в Свят Прочетена 1168 пъти
Сами Джассим ал-Джабури (Sami Jassim al-Jabouri), известен също така като Хаджи Хамад (Haji Hamad), ръководител на действуващото на черния пазар в Сирия и Ирак нефтено предприятие на Ислямска държава е убит в хода на съвместна операция на кюрдската першемерга, ираксиките сили за сигурност и американски специални части. Сами Джассим ал-Джабури (Sami Jassim al-Jabouri), известен също така като Хаджи Хамад (Haji Hamad), ръководител на действуващото на черния пазар в Сирия и Ирак нефтено предприятие на Ислямска държава е убит в хода на съвместна операция на кюрдската першемерга, ираксиките сили за сигурност и американски специални части. Снимка: „Асошиейтед пресс” – AP / Scanpix

Съвместна операция на кюрдските, иракските и американските сили със специално предназначение, проведена на 11 август 2016 година е довела до смъртта на Сами Джассим ал-Джабури (Sami Jassim al-Jabouri), известен също така като Хаджи Хамад (Haji Hamad), ръководител на действуващото на черния пазар в Сирия и Ирак нефтено предприятие на Ислямска държава. Съобщението е на кюрдски официални лица, предадено от Reuters. (Kurds say Islamic State oil overseer killed in joint ops with U.S., Reuters, World News, August 11-th 2016, 04:19 pm EDT, http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-kurds-islamic-state-idUSKCN10M20C ).

 

При операцията, която е била одобрена и подкрепена от иракското правителство, бизнес лидерът от Ислямска държава и негов сътрудник са били убити близо до границата на Ирак със Сирия, в околностите на иракския град Каим (Qaim).

 

Пентагонът е привитствувал операцията, но за сега не може да потвърди крайния резултат. Ако смъртта на Хаджи Хамад се потвърди, това може да доведе до съществено свиване на контрабандните нефтени операции на Ислямска държава. Известно е, че незаконните, контрабандни нефтени операции на групировката са основен и жизнено важен неин източник на приходи.

Последно променена в Неделя, 14 Август 2016 23:36
Влезте, за да коментирате