Русия е приела на въоръжение лазерно оръжие

Отделни образци на лазерно оръжие вече са приети на въоръжение в руската армия е заявил заместник министърът на отбраната на Руската федерация – Юрий Борисов
Сряда, 03 Август 2016 11:21 Публикувана в Свят Прочетена 1044 пъти
РФЯЦ – ВНИИЭФ в Саров е предприятие на държавната корпорация „Росатом“, и представлява най-големият научно-изследователски институт в Русия, който решава сложни задачи с военно, научно и стопанско значение. Той е основан на 09 април 1946 година, като се е наричал „Конструкторско бюро - 11“. Там са разработени първите съветски атомна и водородна бомба. РФЯЦ – ВНИИЭФ в Саров е предприятие на държавната корпорация „Росатом“, и представлява най-големият научно-изследователски институт в Русия, който решава сложни задачи с военно, научно и стопанско значение. Той е основан на 09 април 1946 година, като се е наричал „Конструкторско бюро - 11“. Там са разработени първите съветски атомна и водородна бомба. Снимка: © РИА Новости, Сергей Субботин

На 02 август 2016 година, по време на изказването си на тържествено мероприятие, посветено на 70 годишнината на Руския федерален ядрен център – Всерусийският научно – изследователски институт по експериментална физика в град Саров (РФЯЦ – ВНИИЭФ, Саров), руският заместник министър на отбраната Юрий Борисов е отбелязъл, че в днешно време „оръжието на нови физически принципи” вече е станало реалност. (Российская армия приняла на вооружение образцы лазерного оружия, РИА Новости, 02 август 2016, 17:43, http://ria.ru/defense_safety/20160802/1473432412.html ).

 

„Не става дума за екзотика, това не са експериментални, опитни образци” – ние вече приехме на въоръжение отделни образци на лазерно оръжие” – заявил е публично Юрий Борисов.

 

Оръжието на нови физически принципи (ОНФП) е оръжие в основата на чието създаване са заложени физически процеси и явления, които не са използувани преди нито при конвенционалните оръжия (хладно и огнестрелно), нито при оръжията за масово поразяване (ядрено, химическо и бактериологическо).

 

Терминът има условен характер, тъй като в повечето случаи в образците на ОНФП се използуват известни физически принципи, а новостта се изразява в прилагането им за военни цели. В зависимост от принципа им на действие се обособяват следните видове ОНФП: лазерно, радиочестотно, лъчево (на руски – пучковое), кинетично, както и други видове оръжия. В предишни свои изявления, Юрий Борисов е подчертавал, че ОНФП в значителна степен ще определят облика на руските въоръжени сили в рамките на новата държавна програма за въоръжаване до 2025 година.

 

В същото си тържествено изказване, заместник министърът на отбраната на Руската федерация е заявил, че трудът на учените от Руския федерален ядрен център – Всерусийският научно – изследователски институт по експериментална физика в град Саров (РФЯЦ – ВНИИЭФ, Саров), където са били заложени основите на руския ядрен щит, помага надеждно да се запазва ядреният паритет и по този начин да се избегне трета световна война.

 

Юрий Борисов е поздравил колектива на ядрения център със седемдесет годишния юбилей и е отбелязъл, че в там са били създадени множество образци на ядрени заряди и боеприпаси, които днес „представляват мощта на руските ядрени сили и осигуряват паритет и мир по целия свят“. (Минобороны считает, что саровский ядерный центр спасает от третьей мировой, РИА Новости, 02 август 2016, 17:23, http://ria.ru/defense_safety/20160802/1473430167.html ).

 

„Парадоксално е, но именно заради това, Вашата професия може да се смята за една от най-мирните на Земята. Повече от 70 години не се разгаря огънят на трета световна война. И в това е Вашата пряка заслуга“ – заявил Юрий Борисов.

 

Според заместник министърът на отбраната на Руската федерация, РФЯЦ – ВНИИЭФ е едно от най-добрите предприятия на руския военно – промишлен комплекс. Борисов е добавил, че в условията на всеобща забрана на ядрените опити, сътрудниците на саровския център успешно са усвоили моделирането с помощта на суперкомпютри на процесите, протичащи при ядрен взрив. „И това е гаранция за създаването на нови изделия в интерес на отбранителната способност на страната“ – отбелязъл Юрий Борисов.

 

РФЯЦ – ВНИИЭФ в Саров е предприятие на държавната корпорация „Росатом“, и представлява най-големият научно-изследователски институт в Русия, който решава сложни задачи с военно, научно и стопанско значение. Той е основан на 09 април 1946 година, като се е наричал „Конструкторско бюро - 11“. Центърът има определен принос за създаването на ядреното и термоядреното оръжие в СССР. Там са разработени първите съветски атомна и водородна бомба.

 

По мнението на много руски специалисти, саровският ядрен център заема първо място в историята сред научните институти в Русия по приноса си в отбранителната способност на страната.

Последно променена в Сряда, 03 Август 2016 11:38
Влезте, за да коментирате