Има съмнения за химическа атака в Сирия

Предполага се, че атаката е извършена в провинция Идлиб с вертолет
Вторник, 02 Август 2016 16:35 Публикувана в Свят Прочетена 5536 пъти
Жител на Саракеб кара мотоциклета си с противогаз, след съобщението за газова атака над града в провинция Идлиб. Жител на Саракеб кара мотоциклета си с противогаз, след съобщението за газова атака над града в провинция Идлиб. Снимка: Reuters, http://www.ibtimes.co.uk/syria-assad-chlorine-attack-reported-idlib-province-rebels-gain-ground-1500358

Има основателни предположения да се смята, че хеликоптер е извършил газова атака с хлорен газ (по-известен още от времето на Първата световна война като иприт, б Първата световна война като иприт, б. ред.) срещу град Саракеб (Saraqeb) в провинция Идлиб (Idlib). Според медицински източници, атакта се е състояла в края на деня на 01-ви август 2016. Съобщението е излъчено от BBC на 02-ри август 2016 година.

 

Хеликоптерът е хвърлил два варела от въпросното вещество върху града, който се намира недалече от мястото, където руски хеликоптер беше свален по-рано, на същия ден. (Syria: Suspected Chemical Attack in Idlib Province, August 2-nd 2016, 12:22 GMT, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-suspected-chemical-attack-idlib-province ).

 

Местен лекар е преброил и описал около 30 отравяния с хлор, като пострадалите са били предимно жени и деца. От своя страна „белите шлемове” – сирийската гражданска отбрана са съобщили пред Reuters за 33 поразени граждани. (Виж: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-war-russia-helicopter-toxic-gas-chemical-weapon-vladimir-putin-assad-a7167836.html ).

 

Според Ал Джазира, атаката е ивършена от правителствени хеликоптери на силите, подкрепящи Башар Асад. (Виж: http://www.aljazeera.com/news/2015/05/fresh-claims-chlorine-gas-attacks-syria-150502235313185.html )

 

Това не е първият случай, при който градът е бил атакуван с бойни отровни вещества. Едно разследване през 2013 година, откри сериозни доказателства за предишна атака с хлорен газ през въпросната година. Правителството на Башар Асад категорично отрече тогава да има нещо общо с това.

 

Конвенцията за забрана на химическите оръжия забранява използуването на бойни отровни вещества, съдържащи хлор, които могат да предизвикат поражения на очите и на кожата, да затруднят дишането и да предизвикат повръщане на кървава пяна от устата. След повече от пет годни от даването на първите изстрели, сирийската гражданска война продължава да бушува ожесточено.

1 коментар

  • Връзка на коментара Тодор Марков Вторник, 02 Август 2016 17:14 публикуван от Тодор Марков

    Не мисля, че ще се правят такива само дейности, ако са останали въобще БОВ на разположение на сирийската армия. Имат достатъчно конвенционални средства за да се компрометират така. Просто ми се струва, че това е пропагандна защитна реакция на групировката свалило вчера руския хеликоптер (или претендиращ а че го е свалила). Възможно е също да са имали на място скрити запаси заграбени от армията, които да са разрушени при бомбардировките на руснаците на района на свалянето на хеликоптера. Това по-скоро е пример за типичната пропаганда на воюващите страни в тази война. И ми се струва, че никоя от страните сега не бе искала да се компрометира с използване на БОВ, но би искала да легне съмнение върху противника и да извлече пропагандна изгода

Влезте, за да коментирате