1500 ранени и един загинал при сблъсъците в Киев

22 January 2014

При сблъсъците между протестиращи и полиция през последното денонощие в Киев бяха ранени над 1500 души като един човек почина от травмите си, съобщи агенция Франс Прес.
По данни на опозицията ранените са потърсили медицинска помощ в щаба на протестиращите и от мобилните екипи за медицинска помощ, които дежурят край барикадите. Почти всички пострадали са отказали да отидат в държавните болници, за да не попаднат в полезрението на специалните служби.


В центъра на украинската столица сблъсъците между протестиращи и служителите на реда се изостриха. Протестиращите са замервали милиционерите с коктейли Молотов, факли и пиратки. От своя страна, пазителите на реда отговорили с шумови гранати, димки и гумени куршуми.
Според опозиционните украински медии, Съветът за национална безопасност и отбрана планира да задейства допълнително около 8000 сътрудници на вътрешните войски, милиционери и бойци от специалните части „Бeркут". Информацията още повече обтегна обстановката и то в момент, когато лидерите на опозицията започнаха да преговарят с представители на властта за намиране на изход от кризата.
 “Ако провокаторите не спрат агресивните си действия, властите ще бъдат принудени  да употребят сила, за да осигурят безопасността на хората”, заяви премиерът Николай Азаров в отговор на изнесената от пресата информация.

Редактор Яна Михайлова