И преди век е имало фалшиви новини

В Бели Искър ще правят възстановка на венчавката на Яворов и Лора Каравелова въз основа на „фейк нюз“ от преди повече от сто години
Понеделник, 20 Август 2018 16:22 Публикувана в Гледища Прочетена 1030 пъти

Стана модерно да се правят възстановки. Възстановка на българска селска сватба. Възстановка на прочуто сражение. На стари битови ритуали и позабравени фолклорни обичаи.

 

Нищо лошо няма! Ама как ви се вижда това - читалището в Бели Искър ще прави възстановка на венчавката на Яворов и Лора в селската черква! Даже са си направили по този повод сметка и вече събират пари, защото това ще стане голям местен празник, в който ще участват певчески групи, рецитатори, гости от Чирпан, ще има танци и народно веселие...

 

Не, не е шегичка, вече няколко пъти виждам това съобщение в пресата! Даже вече са направили билборд, където се вижда някогашната неясна вестникарска снимка (така и не разбрах от кой вестник), публикувана вече след смъртта на Лора Каравелова и явно по повод разигралата се трагедия.

 

На тази снимка се виждат Лора и Яворов сред четниците, а зад тях се мержелее неясно църквата на Бели Искър. Та там, в тази църква, на 3 октомври 1912 г., според някогашния колега новинар, е станала венчавката на Лора и Яворов. Той бил отскочил (извинявам се за думичката!) между две сражения, за да се венчае за любимата жена.

 

В цялата тази история има една мъничка „несъответност“ - Яворов и Лора не са се венчали в Бели Искър! НЕ СА! Тази работа са я свършили на 19 септември 1912 г. в подуенската църква и то много тайно, защото Лора е имала запрещение от Духовния съд за двегодишно безбрачие, тъй като разводът е по нейна вина.

 

Венчал ги е поп Стоил, баща на големия наш художник Васил Стоилов. В писмата, които си разменят новобрачните, докато Яворов се бие за свободата на Македония, той вече я нарича „мила моя женичке“. Защо някогашният журналист си е позволил тази лъжа? Ами по обичайните причини – да се вдигне малко шум, да се произведе сензация, внимание към това село или към неговата публикация...

 

Защо хората от читалището днес са решили да заложат на този фалшифика? За да си направят празник? Нямам обяснение…

 

Дали възстановка на венчавка отпреди век (на един твърде несполучлив брак, завършил с двойна гибел) е уместна, вдъхновяваща за зрителите и допустима от църквата – нека други да решат.

Петя Александрова

Петя Александрова е родена в Ямбол, но израства и учи в Сливен. Завършва висше образование във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност “Българска филология”. Работила е като редактор във в. “Труд”, сп. “Родна реч”, в. “Жена”, сп. “Еволюция” и др.

Петя Александрова е автор на 27 книги, главно за деца, някои от които са със стихове, други – с приказки в проза. В нейното творчество има книга-анкета със Станка Пенчева, юношеска повест, куклена пиеса, сценарии за анимационни филми, стихосбирки с любовна поезия и с публицистика.

Най-новата й книга „България в потури, но с цилиндър“ (изд. „Хермес“, 2016 г.) й спечели нови читатели, любители на този жанр – къси исторически разкази или портретни скици на известни личности от началото на миналия век, освежени от един днешен, женски, шеговито-ироничен анализ. Стихотворения на Петя Александрова за деца се използват в учебниците на учениците от І до ІV клас.

Влезте, за да коментирате