Как Кунева ще чисти имиджа на олигарсите

Сряда, 02 Октомври 2013 09:22 Публикувана в Гледища Прочетена 1155 пъти

"Нека да извадят петте имена, които най-често се изкарват като олигарси по медиите, и да ги повикат на изслушване. Българският бизнес няма полза да обраства с всички подозрения, с които българското общество е способно да го натовари.”

Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите"

Това всъщност не е просто нонсенс, за да не употребяваме по брюкселски некоректния простонароден израз „чудовищна глупост”. Това е опит да се предизвика своеобразен парников ефект в политиката: затопляне отношенията между олигарсите и българското общество.

В изказването има нещо още по-смайващо – лидерът на ДБГ елегантно изразява съмнение, че спряганите за олигарси са плод на въображението на „българското общество”. Не споменава медиите, за да не се разсърдят, макар че те тъкмо сега са вглъбени в анализи на сериала „Четвърта власт”. Бизнесът нямал полза да „обраства с всички подозрения”, разсъждава Кунева, и затова едно препитване в парламента ще стопли отношенията и бизнес и общество ще заживеят в мир и хармония.

Надали идейката е нейно хрумване. Дори подозираме, че брюкселката дама лично се познава с такива бизнесмени и политици, най-малкото поради участие в кабинета „Сакскобургготски”. Тя може би знае, но не иска да си спомни, че схемата за мирния преход от комунизъм към капитализъм бе разработен в лабораториите на висшата номенклатура. Някои наричат това с оксиморона „държавен капитализъм”.

Самата Кунева като че ли е расла в парник. Като че ли никога не е чувала, че българските олигарси, наричани за благозвучие едри бизнесмени, не могат да преживеят и два дена без топлата връзка между държавата и заниманията им с бизнес. Някои от тях вероятно са способни, инициативни, добри бизнесмени, но просто така е била замислена схемата и така си остана Както каза наскоро Сакскобургготски, не си заслужава да се прави нищо, което няма да има значение след 10 години. Е, това нещо има значение вече повече от две десетилетия.

И кой ще определи списъка с бизнесмените, „нарочени за олигарси”, които парламентът да препита? И как си представя Кунева самите разговори? Какви въпроси ще им бъдат зададени? Може би Лютви Местан ще иска да знае дали човекът, обвинен за част от обръчите на Доган, се чувства олигарх. И ако отговорът е отрицателен, ще му даде съответния документ с подпис и печат от Народното събрание.

Или ако в списъка на Кунева присъства Делян Пеевски, щото и за него се говорят разни работи, то добре е депутатите да го попитат „Кой те предложи за шеф на ДАНС?” Сигурно за пръв път ще видим Пеевски да се разтресе от смях.

Олигарсите наистина трябва да бъдат разпитани. От следователи. Но за тях също пълзят едни гадни слухове, като например, че мнозина от високопоставените ни магистрати обслужват олигархията или просто са част от нея. Тях просто няма кой да ги разпита. Над Цацаров е само небе - същото като над Татарчев, Филчев и Велчев. 

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:13
Влезте, за да коментирате