Шопенхауер: Жените разчитат на хитрост

Понеделник, 22 Февруари 2016 12:39 Публикувана в Любопитно Прочетена 682 пъти

Артур Шопенхауер роден на днешната дата, 22 февруари, през 1788 година. Автор е на известното есе “За Жените”, от което ви предлагаме няколко избрани цитата:

Жените са наши бавачки и учителки в ранна възраст, тъй като те самите са като деца - фриволни, наивни, и късогледи - с една дума, те са просто едни големи деца през целия си живот, нещо като междинна стъпка между детето и възрастния мъж. Погледнете как една жена играе с дете, как танцува с него и му пее; след това се замислете какво един мъж (с най-добрите намерения на света) би направил на нейно място.

Жените си остават деца през целия живот - никога не виждат нищо, освен това, което е близо до тях, придържат се към настоящето, приемат представите като реалности, и предпочитат дреболии пред въпроси от първостепенна важност. Мъжът чрез склонността си да размишлява не живее само в настоящето, а гледа около себе си и взема предвид и миналото и бъдещето; това е източникът на благоразумието, както и на постоянната загриженост и безпокойство, което толкова много мъже изпитват... Зрителното поле на жената е по-тясно и тя не гледа към това, което е далеч, така че неща, които са отдалечени във времето или пространството, имат много по-малък ефект върху жената. Колкото и недостатъци да има това, все пак има и предимства: жените живеят в настоящето и ако то е не съвсем лошо, те имат капацитет да му се радват повече, отколкото мъжът. Това е източникът на бодростта и доброто настроение, типични за жените, и това ги прави толкова забавни за мъжете около тях.

В никакъв случай не е лошо да се консултираме с жени по трудни въпроси, но тяхната гледна точка е доста различна от нашата - главно поради това, че те избират най-прекия път до целта и се фокусират върху неща, които са пред тях; докато ние по правило виждаме доста по-надалеч... Жените са по-трезви в преценката си. Когато страстите са разпалени, ние  преувеличаваме всичко и си представяме неща, които не съществуват.

Фундаменталният дефект на женския характер е липсата на чувство за справедливост. Тя произтича главно от липсата на рационалност и капацитет за вникване, но се засилва от факта че жените, като по-слабия пол, са принудени да разчитат не на сила, а на хитрост. Ето откъде идва тяхната инстинктивна ловкост и непредвидимата им тенденция да лъжат: както природата е дала на лъва нокти и зъби, на слона бивни, на глигана глиги, на бика рога и на сепията мастило, така е дала на жената умението да се преструва - това е нейната защита и атака и с нея природата е заместила даровете, които е дала на мъжа - физическа сила и разсъдливост.

Така преструвките са вродена способност на всяка жена - както на умната, така и на глупавата. Да се възползват от това умение при всяка възможност е най-естественото нещо на света за тях, и когато го правят, те смятат че просто упражняват изконното си право, както всяко нападнато животно се защитава както умее.

Естественото първо чувство между двама мъже е безразличието - но между две жени то е враждебност. Причината е ревността и завистта, която при мъжете не се простира отвъд непосредствения кръг на хората, които ги засягат, но при жените се простира върху целия пол. Очевиден факт е, че когато две жени се запознаят, те показват повече сдържаност и преструвки, отколкото който и да е мъж в подобен случай, а когато две жени си разменят комплименти, това е много по-смешна гледка, отколкото когато го правят мъже.

В нашата моногамна част на света да се ожениш, значи да удвоиш задълженията си и да намалиш наполовина правата си.


Източник: http://afish.bg/novinite-dnes/shopenxauer-zhenite-razchitat-na-xitrost.html

Влезте, за да коментирате