Осите са мезе за японците

Петък, 05 Февруари 2016 12:57 Публикувана в Любопитно Прочетена 757 пъти

Първата си храна предците на днешните японци приготвяли на огън още през десетото хилядолетие преди Христа. Богатата на растения и зверове природа им давала достатъчно продукти. Японците още в онези епохи са консумирали 20 вида растения, месо от 122 животни, 6 рода риби и над 30 различни мекотели. Месото съхранявали в дълбоки триметрови ями и го консервирали с голямо количество сол. Археолозите са изумени от намерените остатъци от отровната риба "фугу". После в менюто им идват тиквата, бобовите култури, просото и гречката. Чак към трети век преди Христа откриват ориза. И до днес обаче той неотменно присъства на трапезата. При всяко хранене в Страната на изгряващото слънце поднасят чай, а сред традиционните мезета е басаши - сурово конско месо, нарязано на тънко.
В Япония храненето е ритуал. Докато в повечето общества сърбането и разсипването на храна по покривката се смята за липса на обноски, в тази страна те са показател, че ястието ви е вкусно, особено при гостуване за обяд или вечеря. Принципите на будизма, залегнали в основата на японския начин на живот, изискват избягване на употребата на месо. То на практика отпада от японското меню чак до IХ век. През епохата на шогуните започнал златният век на Япония, който продължил цели 400 години. Това е период на активно развитие на културата, науката и изкуството. Подемът се отразил и на гастрономията - развит бил специален етикет за поведение на масата. Естетиката била издигната в култ при подредбата на ястията. По времето на самураите маниерите на хранене достигнали до висотата на истинско изкуство и били подчинени на сложна церемония.
Контактите с европейците, които японците считали за варвари, довели до увеличаване на разнообразието от месни блюда, макар че, ако се вярва на някои дошли до наши дни литературни източници, японците се отвращавали от миризмата на свинско или говеждо. По това време те започнали да приготвят "темпура" - панирани месо и зеленчуци, чиито първообраз е португалски. Днес японската кулинария става все по-популярна по цял свят. Това е свързано и с философското отношение към храната - тя трябва да радва както окото, така и стомаха. Със сигурност може да се твърди, че дълголетието на японците ( имат 40 хил. столетника) е пряко свързано със здравословната храна. Традиционните техни вкуснотии, като суши, например, са известни в цял свят и едва ли ще направят вече впечатление.

Ще ви разкажем за 15 японски ястия, от които обаче може да ви настръхне косата. За европееца те изглеждат твърде необичайно и той едва ли би се докоснал до тях.
Наскоро стана известно, че заведенията за бързо хранене в Япония са завладени от поредната вкусова иновация - пържени картофки полети с шоколадов сос. Но това едва ли е най-необичайното нещо, което става за ядене. Още по-екзотичен е десертът от ягоди в зелен чай обвити в паста от уасаби. Към чайния ритуал, който в Япония е задължителен, може да прибавите хрупкавите бисквитки с оси. Ако сте решили да пийнете традиционното саке, то добре би било да замезите с "хачиноко" - пържени и карамелизирани пчелни буби, сервират се предимно като разядка или мезе, както при нас са ядките. Неотстъпващо мезе е също така "шиокара" - осолени рибени чревца, с характерна силна пронизваща миризма, идеални за горещото саке. И за да приключим с превъзходните японски мезета, не трябва да забравяме и рибните ембриони. За основно ястие е добре да хапнете "икизукури" - сашими с живи калмари.
Японците обичат предизвикателствата. Едно от тях е рибата "фугу". Освен, че е грозна, тя съдържа смъртоносна отрова, която готвачът трябва да отстрани много внимателно и напълно, за да не е това последният ви обяд. Въпреки рисковете с тази риба японците я обожават. Към следващите екзотични и непривични основни ястия можем да наредим "басаши" - сашими от прясно конско месо, "нанкотсу" - пържени люти пилешки хрущяли, "натто" - презрели соеви бобени зърна в сладко-кисел сос гарнирани със селен лук или чесън. За любителите на по-европейските гозби шогуните са предвидели пица със запечени шоколадчета Kit-Kat, горгонзола, мангов сос и орехи. Друг европейски специалитет по японски е любимият на тийнейджърите червен бургер с доматен прах, лют червен пипер и паста мисо. Този огнен сандвич е истинско харакири за стомаха, но на японците им понася и харесва. Доста необичаен е и черният японски бургер приготвен с бамбуков въглен и мастило от пипалата на калмар, от което се приготвя и сладолед.
На почти всичко, изброено до тук, се слагат и традиционната за страната подправка "тиримендзяко" - сушените рибни зародиши. Любопитно е как ли ги ловят. Соевият сос, уасабито, джинджифилът, червеното мисо, горчицата караши, оризовият оцет и водораслите комбу са също в списъка на задължителните подправки.


Източник: http://www.standartnews.com/lyubopitno-gourmet/osite_sa_meze_za_yapontsite-320975.html

Влезте, за да коментирате