Георги Гергов пред фалит, Цветан Василев го притиска за Пловдивския панаир

Вторник, 19 Ноември 2013 14:14 Публикувана в Подземия Прочетена 6180 пъти

Фирмите на Георги Гергов са пред фалит, упорито се говори в Пловдив. Всички предприятия от съзвездието на Гергов са на червено, той самият дължи на много поддоставчици. Туристическата верига „Слънчев ден” е заложена пред две банки. Пловдивският панаир уволни голяма част от персонала - от 127 служители са останали 37. По официална информация петдесет и седем души от персонала на "Международен панаир Пловдив" са напуснали доброволно заради това, че заплатите им се изплащат нередовно. Нова българска телевизия бе изличена от лицето на земята с всички служители и журналисти. ЦУМ от години е на пълна загуба и никой не влиза в него. Стария град, в който 19 от къщите са на Гергов, тъне в разруха. Строителната му компания престоява без работа, след като беше открита магистрала „Тракия”.

Надушил тежкото състояние на фирмите му, шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, го притиска за дялове от Панаира. Аз моите акции на този момент не си ги продавам и мога да управлявам с всеки. Това каза пред радио "Дарик" Георги Гергов в коментар за бъдещето на Международен панаир Пловдив. Бизнесменът отрече да се е срещал с банкера Цветан Василев с цел договаряне в случай, че реши да играе на фондовата борса.Гергов уточни, че не е мажоритарен собственик на Панаира и подчерта, че притежава 38% от акциите, останалите до 51% са на Пловдив, а всичко друго е на държавата. "Най-лесно е да се вкарат още частни капитали и да се загуби като цяло Панаира", предупреди Гергов. По мнението му, когато се говори комерсиално за това, се губи истинската задача на Панаира, т.е. да бъде огледало на българската икономика. Според Гергов, най-лесно е държавата да абдикира от проблема, като продаде дяловете си от Международния панаир в Пловдив. Той определи като несериозни аргументите за липса на печалби и дивиденти. Според него друг добър вариант е делът на държавата от 49.63% да бъде споделен с общината. Преди седем години Гергов получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните 51 на сто. Кабинетът на ГЕРБ оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото.

Преди  дни в медиите се появиха съобщения, че държавата възобновява намерението си да се освободи от своя дял в панаира, който беше изваден от забранителния списък за раздържавяване още при управлението на ГЕРБ, като очаква да получи поне 39 млн. лв. Вицепремиерът Даниела Бобева потвърди намерението на правителството да продава остатъчни държавни дялове през борсата, но без да посочва конкретни компании. 
Съдбата на ЦУМ, което е от години губещо предприятие, също предстои да се реши. Преди три години от трибуната на Народното събрание тогавашният съпредседател на Синята коалиция Иван Костов предложи сградата да стане национален исторически музей. Неговото изказване озадачи всички. Гергов откликна веднага на предложението, което очевидно е било съгласувано, като каза, че ще върне ЦУМ на държавата „без стотинка”. Управляващите от ГЕРБ обаче се направиха на глухи и въпросът остава да виси.

Първата перла в короната на новопоявилия се туристически бос е комплекс на ЦК на БКП в курорта „Св.Св. Константин и Елена”, бивш „Дружба”, прекръстен от него на „Слънчев ден”. През 1999 година за смешните 8 милиона германски марки Гергов придобива собствеността върху шест отделни сгради, огромен парк, прекрасна плажна ивица и почти завършено яхтено пристанище. Използвано от втория ешелон на партията – майка преди промените, в летовището ежегодно минават по няколко хиляди служители на градски, районни, окръжни комитети на БКП. Днес тя е заложена пред две банки и няма изгледи Гергов да я запази.


Пунически войни се водят в и в Пловдив между кмета  Иван Тотев и Гергов за Стария град. Община Пловдив може да си вземе от „Пълдин туринвест” 9-те къщи в Стария град, ако публично – частното дружество няма сили да ги стопанисва, заяви кметът. Според него някои от къщите в Стария град, които стопанисва „Пълдин туринвест”, са в много лошо състояние. През последните месеци расте недоволството сред пловдинчани срещу бездействието на Георги Гергов и нежеланието му да вложи пари в реставрацията на къщи от Стария град. Ревизия на сключените договори за наем в Стария град и уточняване на собствеността на къщите в резервата, са основните задачи, които стоят пред новия директор на Институт „Старинен Пловдив” Амелия Гешева. Тя е назначена днес и досега е работила в Областната управа. Тя допълни, че ще бъдат направени промени в структурата на „Старинен Пловдив”. Така Градът под тепетата се превърна в арена на сблъсък между БСП и ГЕРБ, които организираха митинга си именно там, за да подкрепят Тотев, чиито скандални изказвания излязоха в медийното пространство.

 

Гергов, който е недолюбван от ръководството на БСП в лицето на Сергей Станишев заради близките му отношения с експрезидента Георги Първанов, здраво се е залостил обаче тъкмо на два партийни поста, които са много важни за БСП – той е председател както на градската, така и на областната структура на социалистите. Това налага „студен мир” за момента на лидера Станишев. В това е и големият залог на Гергов държавата да го спаси. "Колкото и да сме внимателни и да не се връщаме назад, истината е, че взехме една опоскана, фалирала икономика, която трябва да тръгне напред, каза Гергов на специална пресконференция след митингите на ГЕРБ в Пловдив и на БСП-ДПС в София. Според него всичко това, което се изкарва на преден план в обществото, вреди на икономиката. И аз като тях трябва да кажа, къде са парите за здравеопазване, къде са парите за образование, но няма смисъл. Ние стоим над тези неща". Може би и той трябва да бъде попитан къде са парите от съзвездието му от фирми.

 

 

Последно променена в Неделя, 24 Ноември 2013 21:54
Влезте, за да коментирате