Новият шеф на митниците - мъж с минало и с бъдеще

Понеделник, 11 Ноември 2013 18:19 Публикувана в Подземия Прочетена 2577 пъти
Павел Тонев. Снимка Дневник. Павел Тонев. Снимка Дневник.

Името на Павел Тонев, който днес бе назначен за шеф на агенция "Митници", се споменава в доста сигнали за корупция. Един от тях може да бъде открит на сайта „Антикорупция”, първият в България специализиран портален сайт, създаден в рамките на дългогодишна програма за изследване на корупцият приключил към 2005 година. Според сигнала Тонев не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на съпругата си и функцията му в митническата администрация, в която работи.

Тонев е работил дълго време в Пловдивската митница, където според Легия „Антимафия” е в близки връзки със заместник-шефа на Агенция „Митници” в периода 2002-2005 година и шеф на Пловдивската митница Димитър Толев. Толев няколко пъти е напускал митниците заради злоупотреби, но след това се връща. Той е в системата на митниците от 1967 година, вече обаче е пенсионер.
През 1995 година през Летище Пловдив е заловена една от най-големите цигарени далавери – контрабанда за 7 млн. долара. Цигарите са преминавали, след като Толев е подписал 27 фалшиви банкови гаранции „за транзит”, а началник на митнически пункт „Свободна безмитна зона – Пловдив” е Павел Тонев. През 2002 г. Районен съд - Пловдив, постановява ефективни присъди на оформялите операциите по фиктивния износ на цигари митнически служители, които заявяват, че са действали под диктовка на ръководството на митницата.


Зад повечето мръсотии стоеше елегантно изгонения от митниците Димитър Толев, пише в сигнала. Всъщност той и сега продължава да дърпа конците и да надзирава схемите чрез своите протежета, които без негово съгласие не смеят дори да преместят човек от един сектор в друг. Служебните коли и на Павел Тонев, и на Иван Праматаров по няколко пъти седмично могат да бъдат видяни паркирани с часове пред дома на Толев. Там са явките за разпределянето на парите от контрабандата, като Толев разпределя сумите според „заслугите”. 


Когато Павел Тонев говори по телефона с Толев, на когото дължи кариератаси, той е изправен във военна стойка „мирно”. Толев помага, но изисква безпрекословна лоялност и подчинение. Кумата на Тонев Ширин Ибрахимова обмитява не само контрабандно турско и китайско карго, но се занимава и с наркотици. Въртят се огромни пари. Без знанието на Тонев никоя афера не може да мине, но той държи никой да не знае, че той знае. Затова той е пуснал няколко доверени лица, които да вършат черната работа, вкл. Елка Бабева, която дълго остава е в отпуск заради разследването срещу нея и още неколцина митничари от сектор „Внос”. 


След всичко, което се знае за Тонев във връзка с контрабандните канали и фалшивите гаранции, с които е облагодетелствал фирмата, в която работи жена му, Тонев отдавна трябваше да е клиент на съда и прокуратурата, пишат негови колеги. Пази го косъм да не падне от главата му неговият благодетел Толев, който парадира с топли връзки с прокурорски шефове. Вместо това уволняват Кляшев, който наистина беше прекрачил всякакви морални и законни граници. Защо Кляшев беше уволнен едва преди месеци, след като нерегламентираната му дейност беше пред очите на Тонев години наред? Тук е истината, която малцина знаят. Чрез Кляшев трябва да се изпусне малко пара, за да се отвлече вниманието от продължаващото действие на контрабандните канали. При това, забележете, Кляшев е временен бушон. Обещано му е да изтърпи временна раздяла с митниците. 

От 2003 до 2005 г. в Митница Пловдив са извършени стотици документни измами от митничари от сектор „Внос” със знанието и одобрението на Павел Тонев и Иван Праматаров. Това е доказано от икономическа полиция и е документирано. Прокуратурата е образувала наказателни производства, но има опити да се влияе върху изхода от тях. Просто много важни човечета са набъркани, а тях има кой да ги протектира. Един от двигателите на контрабандните схеми е любимката на Толев – Диана Стоянова. За да следи изкъсо доходоносните канали на китайското и контрабандното карго тя преди две години издейства от Павел Тонев заповед, в която се нарежда определяните като рискови стоки с произход Азия и Турция да се проверяват под прякото ръководство на началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” в РМД-Пловдив, а именно Диана Стоянова. Подписите й фигурират във всички протоколи за щателни митнически проверки, касаещи вносовете на стоките с подправени фактури и товарни списъци. Диана Стоянова носи пряка служебна, както и управленческа отговорност, но досега никой не я e потърсил за нищо. 


В публикация на вестник „Пловдивски Акцент” е допусната фактологическа неточност, като е написано, че Стоянова е уволнена тихомълком. Изобщо не е уволнена, не е наказвана дори, продължава да кадрува и рекетира от името и в полза на бившия зам.-директор на агенция „Митници”. 


Толев често, няколко пъти седмично, обхожда кабинети в пловдивската прокуратура. Това го знаят всички в прокуратурата и най-вече постовите, които регулират пропускателния режим. Запознати твърдят, че совалките му целят разпъване на чадъри около най-близките му протежета – Тонев, Праматаров, Стоянова. Факт е, че към момента обект на разследване са само сравнително дребни изпълнители, действали по поръчение свише. Пълзят слухове, че дори и за тях има натиск прокуратурата да им прекрати наказателните производства, защото ако отидат на съд, автоматично възниква въпросът за ангажиране на наказателната отговорност на Тонев, Праматаров, Стоянова във връзка с текстовете на НК за безстопанственост и безконтролност. Тези слухове се подхранват от удължаването на сроковете на разследването и от подхвърлянето на преписките от районната към окръжна прокуратури в Пловдив, от окръжната пловдивска към окръжната хасковска, от окръжната хасковска към районната свиленградска ... и така докато се забрави за случая и тихомълком бъде прекратен. Така по давност бяха потулени и забравени цигарените афери на Димитър Толев и шпионството му в полза на „Краун ейджънтс”. 


В Митница Пловдив на петнадесетина служители жените, мъжете, братята, сестрите, интимните партньори въртят митнически агенции. Десет бивши митничари са в същия бизнес. По този начин се получава затворен кръг, способстващ контрабандните канали и нерегламентираните плащания по тях при сравнително ниска степен на риск. Лъвският пай от контрабандните канали се държи от хора на ръководството. Това са кумата на Павел Тонев – Ширин Ибрахимова и агенцията ЕТ „Илка Стойчева” на неофициалния му шофьор – Валентин Стойчев, агенцията „УНИСПЕД” на съпругата на временно уволнения Филип Кляшев – Йорданка и фирмата на тъста на Иван Праматаров „Монолит” ООД, в която той уж е само пълномощник. 


"Можете ли да си представите как се чувства един обикновен митнически служител, когато му дадат за обработка документите на тъста на началника Праматаров с разпореждане за 15 минути да са готови?, пише в сигнала. Докато Праматаров черпи тъста си с кафе в луксозния си кабинет, „белите роби” трябва за норматив да обработят документите, без много да се вглеждат в тях и да си затварят очите за нередностите. В такива случаи митничарите се чувстват като изтривалки. Същевременно Иван Праматаров няколко години последователно не е декларирал конфликт на търговски, финансови и делови интереси между дейността на тъста си, който обмитява стоки, и функцията си в администрацията, в която работи като началник на митница". 


Двамата са свързани лица съгласно Параграф 1 от Допълнителната разпоредба на Закона за държавния служител. "От колегите от Инспектората знаем, че Павел Тонев е прикрил Праматаров, като му е осигурил възможност да попълне със задна дата нови декларации за съответните години, в които да декларира наличие на конфликт на интереси, т.е. от които да личи, че Праматаров не е затаявал истини, т.е. не е лъгал държавните органи, алармират митничарите. При една техническа експертиза в лабораториите на МВР, измамата ще бъде лесно установена. А Праматаров е затаявал конфликтите си на интереси, защото е бил недосегаем и надали е очаквал, че неговият крепител Димитър Толев за пореден път ще се раздели с митниците и. Разчитал е на постоянна безнаказаност, което не му спести позора да бъде осъден по административни дела от ощетени от неговите безцеремонни деяния фирми". 


Сигналът завършва с обвинение за убийство: "Досега не са разкрити авторите на нито едно поръчково убийство, в това число убийството на митничаря Георги Дребчев, който бе разстрелян след като публично се закани да тиражира компрометиращи материали за Димитър Толев. Почти всички в митницата са убедени, че моралният убиец на Дребчев е Толев. Освен това, заради действащи на някои места прокурорски и полицейски чадъри, както наскоро заяви известният пловдивски юрист Михаил Екимджиев: „българската държава не преследва корумпираните, а хората, които ги разкриват и разобличават вместо нея”. Когато се убедим, че едва сега започващите промени и все още плахата борба срещу корупцията станат необратими, с готовност ще се покажем пред обществеността". 


Сигналът е изпратен и на Парламентарната комисия „Анти-мафия” и на Върховната касационна прокуратура по време на тройната коалиция. 


Павел Тонев е роден на 23.11.1966 година. Има висше образование по специалностите "Счетоводство и контрол", УНСС и "Право", Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава дългогодишен опит в митническата администрация, като за периода от месец август 1991 г. до месец декември 2009 г. последователно е заемал длъжностите митнически инспектор, главен митнически инспектор, началник на отдел, заместник-началник на митница, началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция Пловдив. До настоящия момент е упражнявал консултантска дейност в сферата на митническото и акцизното законодателство, пише в официалната справка на Министерството на финансите.

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 18:27
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате