Цветлин Йовчев "консултира" Богомил Манчев "с помощта" на Цветан Василев

Четвъртък, 26 Септември 2013 16:58 Публикувана в Подземия Прочетена 2817 пъти

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев  има фирма, която е сключила договор с компанията на Богомил Манчев „Риск инженеринг” за консултации по проекта „Белене”, съобщи сайтът Афера.бг. Проверка на Свободен народ он лайн потвърди тази информация. Нещо повече, добрахме се до още един прелюбопитен факт – обслужваща банка на фирмата е Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. 

„Регулус консулт” е създадена на 6 ноември 2008 година.  Седалището й е в София, на ул. Съборна 2А,  ет. 3, предметът на дейност „консултантска дейност, посредничество и представителство, мениджмънт, както и всяка друга дейност, за която няма забрана със закон”. Фирмата е регистрирана с капитал 5 000 лева. Неин едноличен собственик и управител е Цветлин Йовчев. Той я е регистрирал дни след като е напуснал ДАНС. Освен договори за консултации по проекта „Белене” с „Риск Инженеринг” фирмата „консултира” договори и фирми от оръжейния бизнес, включително и за завода в Лясковец.

 

От април 2008 година Йовчев е директор на генерална дирекция „Контраразузнаване” в ДАНС. Напуска през октомври 2008 година след скандала с уволнението на зам-шефа на ДАНС Иван Драшков с разработката „Галерия”, в която участие има и сегашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев.Месец след като „Регулус консулт” е регистрирана от собствика и управител Цветлин Йовчев, на 12 декември 2008 година той назначава за управител на фирмата бившия си шеф в ДАНС Иван Драшков.

 

Пет дни преди да бъде назначен с указ за шеф на  ДАНС, Цветлин Йовчев прехвърля изяло фирмата на Иван Драшков. На 5 август 2009 година „Регулус консулт” отново е пререгистрирана. ” претърпява нова пререгистрация. Цветлин Йовчев я прехвърля на „правоприемника” Иван Драшков, който става и управител на фирмата. На 10 август 2009 г. с Указ № 287 на президента на Република България по предложение на министър–председателя от ГЕРБ Бойко Борисов Цветлин Йовчев е назначен за председател на ДАНС.

 

Три месеца по-късно „Регулус консулт” отново е пререгистрирана с нови собственици. Драшков я прехвърля на Иглика Цветкова Машева – Брусева. Иван Драшков е кум на Иглика Брусева и Божидар Брусев, който е съвипусник на Драшков от Школата на МВР от 1986-1987 година. За управител на фирмата е назначена Росица Даафинова Дойнова – Евтимова. На 7 юни 2011 година Брусева я на Росица Методиева Тричкова, която става и управител на фирмата. Година по-късно – на 12 септември 2012 година „Регулус консулт” се влива в „Глобъл кансълтинг” с едноличен собственик  Росица Тричкова. В съвета на директорите на „ГЛОБЪЛ КАНСАЛТИНГ” влизат Росица Тричкова, Жулиета Господинова и Васил Бачев.

 

Към 23 септември 2013 година Иван Драшков е едноличен собственик и управител на фирмата „Ай Ти Ди инвест” с предмет на дейност „консултантска дейност, търговия в България и извън нея, внос – износ, селскостопанска дейност, търговско представителство и посредничество, дистрибуторство и спедиция, транспортна дейност, строителство, покупко – продажба на недвижими имоти, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, както и всяка друга дейност, която не е забранена от закона”.

 

Собственикът на “Риск Инженеринг” Богомил Манчев, който бе обект на акция на ДАНС и МВР, както и на проверка на прокуратурата, се завърна от чужбина, след като по телефона коментира, че „висок човек 1.90 м” му мъти водата. Вчера бе разпитван като свидетел. Той отхвърли твърдението на бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, че с акцията парите от атомната енергетика се прехвърлят от експрезидента Георги Първанов към председателя на БСП Сергей Станишев.

 

В края на миналата седмица бе проведена съвместна акция на СГП, ДАНС и МВР в 17 сгради в София, Перник, Козлодуй и Белене на “Националната електрическа компания”, която е инвеститор в ядрения проект, на инженеринговия консултонт на строежа “Уорли Парсънс” и подизпълнителя му “Риск Инженеринг”. За 24 часа бяха арестувани двамата бивши директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров и управителят на българския офис на “Уорли Парсънс” Събин Събинов. Разследването се води за длъжностно присвояване в особено големи размери при извършени плащания по строежа на АЕЦ “Белене” дори след решението на правителството и парламента от края на март 2012 г. за прекратяване на проекта.

 

„Няма да има чадър над никого.”, коментира акцията икономическият министър Драгомир Стойнев. Стойнев заяви, че откакто е спрян проектът АЕЦ „Белене”, ГЕРБ са платили 13 млн. лв. и наблегна, че прокуратурата работи по още сигнали за източване на енергетиката ни в размер на 390 млн. лв. Тази сутрин по бТВ Манчев заяви, че решението на парламента и на Мнистерския съвет за спиране на строежа на „Белене” не го спира. Това трябва да стане с решение на министъръ на енергетиката. Той попита риторично защо след като са били арестувани директори на НЕК, не са били задържани и министри, визирайки служебния Асен Василев и сегашния Драгомир Стойнев.\СД

Последно променена в Понеделник, 30 Септември 2013 08:35

1 коментар

  • Връзка на коментара банкера Четвъртък, 26 Септември 2013 15:05 публикуван от банкера

    Връзката с КТБ в Афера.бг липсва. И защо ли Томова внезапно спря да пише за олигарха Цветан Василев?

Влезте, за да коментирате