Ситуацията с доставките на нефт за българската рафинерия в Бургас стана по-ясна

Лада Евграшина
7 March 2024

България разглежда SOCAR като един от потенциалните купувачи на Бургаската петролна рафинерия, но азербайджанската страна се притеснява от сложната логистика.

Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

 

Спирането на доставките на руски нефт за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас от март 2024 година не означава, че компанията губи възможността да снабдява този нефтопреработвателен завод със суровини, е казал пред агенция “Trend” източник, запознат със ситуацията. 

„Заводът както и преди принадлежи на „Лукойл“, а търговската му структура „Litasco“ просто спря да доставя петрол от руски произход за този завод от март, но доставя петрол от други страни, по-специално от Ирак, Тунис и Казахстан. Никой освен „Litasco“ няма право да снабдява тази рафинерия с нефт“, е отбелязал източникът.

Още през декември 2023 година, българският парламент единодушно одобри закони, които ограничават износа на бензин, произведен от руски петрол от 1 януари 2024 г. Освен това законът предвижда преработката на нефт с руски произход в петролната рафинерия на „Лукойл“ (единствената голяма рафинерия в България) в Бургас да приключи на 1 март 2024 година.

Освен това през декември миналата година „Лукойл“ обяви, че планира да преразгледа бизнеса си в България „във връзка с политическите решения на българското ръководство“.

„Лукойл инвестира в България повече от 20 години. Инвестициите в бургаската рафинерия надхвърлят 3,4 милиарда долара, което я прави най-голямото предприятие в региона. Компанията има изградени 220 бензиностанции и девет петролни бази в страната. Нашето потенциално преразглеждане на стратегията е свързано с политическите решения“, се казва в изявление на компанията.

Нефтопреработвателният капацитет на Бургаската рафинерия надхвърля осем до девет милиона тона нефт годишно, като заводът произвежда пълна гама петролни продукти и е основен доставчик на гориво за българския пазар.

„България търси купувачи за бургаския нефтопреработвателен завод на Черно море, но няма ясни условия. В момента никоя компания не може да гарантира непрекъснати доставки на нефт за този завод и не е готова да го закупи“, е подчертал източникът.

По отношение на перспективите за доставки на нефт за бургаската рафинерия от „SOCAR Trading“, дъщерно дружество на Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR), източникът е отбелязал, че въпреки че SOCAR работи в България от близо година, тя има 10-годишен лиценз само за търговия с природен газ, а не с петрол.

„Litasco“ има монополно право върху [снабдяването на] бургаската петролна рафинерия [със суровини]. Що се отнася до „SOCAR Trading“, тя може да продава природен газ на българските потребители от различни източници, включително от Азербайджан“, е обяснил източникът.

България разглежда SOCAR като един от потенциалните купувачи на Бургаската петролна рафинерия, но азербайджанската страна се притеснява от сложната логистика.

Източник: https://en.trend.az/business/energy/3871220.html