Рубен Лазарев, който „очовечи“ ремонта на улица „Цар Шишман“ през 2021 година - втори в листата на БСДП в София

БСДП
5 October 2023

Рубен Лазарев, заедно с Н.Пр. Виталий Москаленко - посланик на Украйна на срещата за отбелязване на една година от началото на ескалацията на войната - 24 февруари 2023 година, зала "Американски център".

Снимка: Архив на Рубен Лазарев

 

 

Рубен Лазарев е роден в Южен Кавказ, тогава – част от Съветския съюз през 1980 година, като първите 15 години от живота му са преминали в Армения, Естония, Русия и Азербайджан. Душата на семейството му е свързана с Баку – един от забележителните мултикултурни градове още от времето на Руската империя, град с удивителна естетика и красота, град в който промишлеността е създадена от братя Нобел и от Рокфелер.

Произхожда от интернационално мултикултурно семейство. Не практикува определена религия. Владее четири езика. Детството му напомня приключенски роман, но това е извън контекста на местните избори.

Рубен Лазарев е познат на софийската общественост най-вече със социалната си активност покрай един от ремонтите на столичната улица "Цар Шишман". С негова инициатива бе създадена работната група "Ремонт Шишман", променила начина на комуникация между живущите, бизнеса и Столична община и довела до безпрецедентни промени в начина на провеждането на ремонта, както и за бързото изпълнение на основната му част.

Рубен Лазарев е непримирим противник на тоталитарното управление и е инициатор на благотворителни акции в подкрепа на Украйна. Убеден демократ, радетел за по-голямата социална роля на държавата в живота на гражданите в рамките на развитата пазарна икономика.

Той е ревностен поддръжник на идеята за опазване на културното историческо наследство и е влюбен в автентичните сгради на Стара София. Поддръжник е на правата на ЛГБТИ общността и активен радетел за свобода на словото.

Професионалният път на Рубен Лазарев е белязан от книгите и търговията. Понастоящем Рубен Лазарев се занимава с внос и дистрибуция на книжни издания и на американски и британски брандове в България. Специализирал се е в отваряне и разработване на нови търговски обекти, занимава се с лекции и обучение за повишаване на нивото на обслужването в малкия и средния бизнес. Има тригодишен опит като  водещ на рубрика за книги по ТВ7.

Неговата комуникативност и диалогичност, умението му да преговаря, стремежът му да търси решения и в „невъзможни“ ситуации, могат да се окажат от изключителна полза в редица ситуации в Столичния общински съвет.