България се надява на участието на Азербайджан в газификацията на своите региони

Ляман Зейналова
6 March 2024

„Смятаме, че нашето сътрудничество с Азербайджан трябва да се разшири и в тази област. Бъдещото развитие на инициативата „Среден зелен коридор“ ще осигури достъп на региона на Югоизточна Европа, включително на България, до „чиста“ енергия от Каспийския регион“, е отбелязал източникът на агенция „Trend“ от българското Министерство на енергетиката.

Снимка: Министерство на енергетиката на Р. България

 

България се надява на доставки на газ от Азербайджан за своите региони, e съобщи. за „Trend“ източник от българското министерство на енергетиката.

„На 25 април 2023 г. в България беше открито търговско представителство на Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR), след което компанията активизира дейността си в страната. SOCAR има само две представителства в Европа - в Германия и България.

Междувременно представителството в България прерасна в регионален офис на Балканите, покриващ осем страни от региона. Това е показател за високото ниво на стратегическо енергийно и политическо партньорство и доверие, което съществува между България и Азербайджан.

Надяваме се, че Азербайджан също ще разгледа възможността за допълнителни инвестиции, като например газификация на българските региони, доставка на петролни продукти, създаване на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства и др.“, каза източникът.

Събеседникът на агенцията отбеляза, че България разчита на повишаване на енергийната ефективност и създаване на условия за въвеждане на възобновяеми енергийни източници. 

„Смятаме, че нашето сътрудничество с Азербайджан трябва да се разшири и в тази област. Бъдещото развитие на инициативата „Среден зелен коридор“ ще осигури достъп на региона на Югоизточна Европа, включително на България, до „чиста“ енергия от Каспийския регион“, е отбелязал източникът на агенция „Trend“.

Трябва да се отбележи, че Азербайджан започна доставки на газ за Европа през Южния газов коридор на 31 декември 2020 г. Първоначалният капацитет на европейската част на коридора (TAP) е 10 милиарда кубически метра природен газ. През юли 2022 г. Азербайджан и ЕС подписаха меморандум, който предвижда увеличаване на капацитета на тази инфраструктура до 20 милиарда кубически метра годишно до 2027 г.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3870658.html