България ще проучи въпроса за придобиване на дял във втория етап от LNG терминала в Александруполис

Лада Евграшина
9 February 2024

„Българският газотранспортен оператор ще анализира потенциала за придобиване на дял във втория терминал (втори етап) за втечнен природен газ в Гърция (с капацитет пет милиарда кубически метра годишно) в търсене на най-ефективните инвестиции“, е допълнил генералният директор на „Булгартрансгаз“ - Владимир Малинов.

Снимка: Скрийншот от предаване на телевизия bTV

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“, който притежава 20 процента от първия етап на новия терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, ще анализира възможността за придобиване на дял във втория етап на този терминал, пишат български медии, позовавайки се на генералният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„Благодарение на инвестицията на „Булгартрансгаз“ в терминал Александруполис (първа фаза), значителни допълнителни потоци втечнен природен газ (LNG) от САЩ, Катар и други страни скоро ще навлязат на българския пазар“, е 

Според Малинов, това е допринесло за засилване на конкуренцията по отношение на цените и предлагането. Първият етап от LNG терминала в Александруполис, Гърция, с капацитет 5,5 милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно, може да бъде официално пуснат в експлоатация на 10 март.

„Българският газотранспортен оператор ще анализира потенциала за придобиване на дял във втория терминал (втори етап) за втечнен природен газ в Гърция (с капацитет пет милиарда кубически метра годишно) в търсене на най-ефективните инвестиции“, е допълнил Владимир Малинов.

Той е отбелязал, че трябва да се вземе предвид нарастващото търсене на втечнен природен газ (LNG) и природен газ от алтернативни източници в региона. За да продължат доставките и достъпът до достатъчно природен газ в контекста на постоянно нарастващата пазарна интеграция в Югоизточна Европа, регазификацията на LNG и капацитетът за транспортиране Юг-Север трябва да бъдат увеличени. Още по-важно е партньорството с газотранспортните оператори в Източна и Югоизточна Европа за осъществяване на стратегическия проект „Вертикален газов коридор“.

Малинов е припомнил, че на 19 януари 2024 г. в Атина беше подписан меморандум за разбирателство за изпълнение на инициативата, към който се присъединиха газови оператори от Украйна, Молдова и Словакия.

С пълния текст на интервюто на генералния директор на „Булгартрансгаз“ - Владимир Малинов през Българската телеграфна агенция (БТА) можете да се запознаете на този адрес:

https://www.bta.bg

Припомняме, че България получава азербайджански газ от 2021 година, който в момента покрива повече от една трета от нуждите на страната от „синьо гориво“.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3858106.html