Арменска компания доставя за Русия стоки намиращи се под санкционен режим по маршрута Батуми - Новоросийск

informator.ua
8 November 2023

Превозът на товари от Армения се извършва от „Armenian Shipping Company“, чийто собственик е Давид Илоян.

Снимка: Скрийншот от rusarminfo.ru

 

Армения използва морския път Батуми-Новоросийск, за да докара в Руската федерация автомобили и медицинско оборудване, произведени от западни компании.

Армения интензивно използва морския път между пристанищата Батуми (Грузия) и Новоросийск (Русия), за да реекспортира към Руската федерация стоки, които са обект на санкции. В резултат на това всяка седмица по морския маршрут Батуми-Новоросийск се транспортират 600 двадесет футови контейнера. Всички тези превози се извършват от „Armenian Shipping Company“.

Така дрехи, автомобили и резервни части за тях, както и медицинско оборудване, произведено от западни компании, се транспортират с кораби, движещи се по посочения маршрут. По-специално, реекспортирани автомобили от Армения се доставят в Русия от САЩ.

Първо транспортът се доставя до пристанището на Поти (Грузия), след това в Армения, където автомобилите преминават митническа регистрация и се съхраняват в град Гюмри. Този град се използва като основен център за задържане на автомобили преди реекспорта им през Грузия за Русия.

Операторът на транспорта по морския маршрут Батуми-Новоросийск е логистичната компания „C&M International“ LLC. Компанията клиент от Армения е „Armenian Shipping Company“, а фирмата получател от Русия е „Black Sea Forwarding“ LLC.

Интересното е, че шефът и на трите споменати компании е бизнесмен на име Давид Илоян. Всички превози на товари от Армения по морския път Батуми-Новоросийск се извършват само от компанията „Armenian Shipping Company“. Други арменски компании, които получават поръчки за превоз на товари по този маршрут, в крайна сметка се обръщат към горепосочената компания за доставка на продукти на руския пазар.

Заслужава да се отбележи, че реекспортът на стоки, намиращи се под санкционен режим за Русия доведе до увеличаване на външнотърговския оборот на Армения. Във връзка с това, за първите 7 месеца на 2023 г., стокооборотът между Армения и Русия възлиза на 3,7 милиарда щатски долара, от които 2 милиарда долара се падат на износа от Армения за Русия. Стокооборотът между Армения и Русия се е увеличил със 70% в сравнение със същия период на миналата година. Заради реекспорта за Русия, икономиката на Армения се очаква да отбележи ръст от 6-8% до края на тази година.

Източник: https://informator.ua/uk/virmenska-kompaniya-zavozit-do-rosiji-tovari-pid-sankciyami-po-marshrutu-batumi-novorosiysk