Йордан Нихризов пред Стоян Иванов за анти-утопията си "56-та година" в "Дискусионно студио" по телевизия СКАТ

Теодор Дечев
15 November 2023

Йордан Нихризов, председател на БСДП, говори в "Дискусионно студио": "56-а година". Как една книга - антиутопия, една гротеска става днес реалност. Какво се случва, когато популистките идеи за радикални и бързи решения станат реалност.

Снимки: Скрийншот от телевизия СКАТ

 

Според мен, Йордан Нихризов е способен автор и има много интересни попадения. Безспорно книгата му „56-та година“ ще продължи да натрупва популярност, като за това заслугата е поравно между писателя и политическата реалност. Много отдавна работя над една студия за „есхатологичните“ предчувствията на трима автори – Васил Станилов, Йордан Нихризов и Александър Томов (писателят Бог да го прости, а не политика), по отношение на бъдещето на България, но времето все не стига. Затова с удоволствие пускам линк към разговора на Йордан Нихризов със Стоян Иванов в „Дискусионно студио“ по телевизия СКАТ: https://www.youtube.com/watch?v=YFUEbd6ginc

 

В СКАТ анонсираха разговора с Йордан Нихризов така:

Йордан Нихризов, председател на БСДП, говори в "Дискусионно студио": "56-а година". Как една книга - антиутопия, една гротеска става днес реалност. Какво се случва, когато популистките идеи за радикални и бързи решения станат реалност. Поглед към настоящето с уж конструктивните призиви да забравим миналото, да гледаме само в бъдещето, залагайки на нови лица с прелести, но без биографии. Едно намигване към онези, за които парите и интересите са водещи, а идеите и ценностите - архаизъм. Размисъл върху темата колко лесно е да се сблъскаш с добре забравените стари недъзи, приемайки безкритично всички призиви и лозунги за лесния път. Как добрите намерения могат да се окажат голямата измама, щом в тяхната реализация отсъства разумът, а историческата памет и познанията за традициите са забранени.