"Розета" приключи мисията си с кометен сблъсък

30 September 2016

Космическата сонда "Розета" приключи историческата си мисия в петък, разбивайки се в кометата Чурюмов-Герасименко, след като прекара 12 години в Космоса, търсейки данни, които да помогнат за изследване на ранните години и еволюцията на Слънчевата система.

Европейската космическа агенция (EКА) направляваше сблъсъка на апарата, който измина над 6 млрд. км в космическото пространство, събирайки ценна информация от кометата, която ще осигури работа на учените за следващото десетилетие.

Разбиването на "Розета", удостоверено с прекъсване на радиосигнала й, бе последвано от аплодисменти и прегръдки в контролния център на ЕКА в германския град Дармщат. Журналисти следяха последните минути на сондата под неин макет, а домакините им в контролния център бяха приготвили почерпка от шоколадови бонбони във формата на кометата Чурюмов-Герасименко.

"Розита" влезе в космическата история през ноември 2014 г. като направляваше кацане на робота "Филе" върху Чурюмов-Герасименко, който изпрати редица снимки от повърхността на кометата, преди да се изчерпят слънчевите му батерии. Сега фактически двата апарата се събраха.

"Благодарим ти, Розета", написа в Туитър директорът на ЕКА Ян Вьорнер.

Сондата Розета приключи мисията си с кометен сблъсък

Приближаването на сондата към кометата за контролирания сблъсък продължи над 14 часа със скорост на пешеходец от 3 км в час. През цялото това време апаратът продължи да прави снимки на кометата и да анализира газовите й потоци. "Розета" е предала и снимки точно преди сблъсъка си на 720 млн. км от Земята. Те бяха показани от космическата агенция.

Мисията на "Розета" струваше 1.4 млрд. евро на ЕКА. Апаратът бе пуснат през март 2004 г. от космодрума в Куру, френска Гвинея, с цел да изучи кометата Чурюмов-Герасименко. Сондата е кръстена така на розетата, благодарение на която учени през XIX век успяват да разшифроват древноегипетските йероглифи.

На космическата сонда й трябваха десет години, за да стигне до изследвания обект като междувременно тя засне редица други интересни снимки от астероиди.

Данните, които "Розета" е предала на Земята, представляват богат научен материал, от който към момента са изследвани едва 5 процента, заяви френският астрофизик Франсис Рокар, ръководител на уникалната изследователска програма.

"Раздялата с "Розета" е тъжна", добави ученият.