Православието в Светите земи през погледа на израелската фотографка Дафна Тал

24 November 2016

Фото изложбата на израелския фотограф Дафна Тал „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ отвежда зрителите на вълнуващо пътуване към вярата и вътрешния свят на хората, отдадени на православието. След големия успех в различни български градове, фото изложбата на Дафна Тал и куратора д-р Нисан Н. Перез може да бъде разгледана от столичани и гостите на София до 22 декември в Криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски“.

 

Изложбата представя 38 художествени фотографии, посветени на православието от зараждането му по Светите земи до днес и света на хората, които му служат. „Вътрешният свят на героите на изложбата отива отвъд това, което може да бъде описано визуално. То е дълбок свят на вяра и ценности, които в днешно време са подложени ежедневно на изпитание. Тук в България винаги ще споменаваме специалната роля на църквата и на нейните лидери митрополит Кирил и екзарх Стефан, която играят при спасяването на еврейската общност в България от ужасите на Холокоста”, каза Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан, директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова, посланици и представители на дипломатическите мисии, завеждащ отдела „Християнско изкуство“ в Криптата на Храм-паметник "Св. Ал. Невски" доц. д-р Ралица Русева, представители на професионални фотографски организации, общественици, журналисти и много гости присъстваха на официалното откриване, организирано от Посолството на Израел.

 

Фото изложбата на Дафна Тал разкрива света на вярата, изпълнен със светлина и вековни православни традиции, проправящ път към вечните истини в живота ни. По много смирен и вглъбен начин авторката предава чрез творбите си послания за толерантност, любов и хармония и приканва зрителите да се вгледат в детайлите, но да усетят и емоциите със сърцето си. Документалният фото проект на Дафна Тал, реализиран в продължение на 3 години, представя на специалистите и едно неочаквано научно откритие. В някои от фотографиите на втори план са открити икони на известния български зограф от Самоков Димитър Зограф, творил в началото на XIX в. До момента за научните среди не е бил известен фактът, че Димитър Зограф е зографисвал църкви в Йерусалим.

 

„За мен беше невероятно, магическо изживяване да прекарам известно време с духовниците и с монахините. Наследството на религията е много богато. Така, че се опитвам само да ви покажа едно много малко изживяване на религиозната тема”, каза авторката Дафна Тал, която е пристигнала в София специално за софийската премиера на изложбата.

 

Фотографката Дафна Тал (www.dafnatal.com) е родена в Израел. Тя живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Започва професионалната си кариера след като се дипломира от Училището към Международния център по фотография в Ню Йорк през 2006 г. След дипломирането си тя получава и eвропейска диплома за културен проектен мениджмънт от Асоциацията Марсел Хиктер във Финландия, Кипър и Гърция (2009 г.) Представеният проект „Вечна вяра: Православието в светите земи“ е осъществен между 2013 г. и 2015 г. в резултат на тясно сътрудничество на автора с Руската и Гръцката православни църкви.

 

Кураторът д-р Нисан Н. Перез (www.nnperez.com) е исторически фотограф, консултант и куратор. Роден e в Истанбул, Турция, през 1967 г. имигрира в Израел. Учи психология, философия и история на изкуството в Университета Хибру в Йерусалим и специализира в университета в Брайтън, Великобритания. В момента е вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив. Освен това работи като независим съветник и куратор. Преди това заема позицията на старши куратор в Музея на Израел в Йерусалим за период от 37 години, където създава и развива отдела по фотография, където днес се съхраняват повече от 120 000 фотографии. Ръководител е на повече от 180 изложби в Израел и по света. Публикува голям брой книги, каталози и статии. Преподава и води семинари на бъдещите магистри в Академията по изкуство и дизайн „Безалел“ в Йерусалим, както и в Университета в Йерусалим, Университета „Бен Гурион“ в Беер Шева в пустинята Негев и в Политехническия университет във Валенсия, Испания. Преди работата си в музея дълги години е професионален фотограф, специализиращ в рекламата и връзките с обществеността, като отделя време и на личните си фотографски проекти.