Мистерията с мъртъвците край японския бряг

21 January 2014

Шпиони на Ким Чен Ун, бежанци или заблудили се рибари? Японски експерти гадаят откъде идват мистериозните лодки с мъртъвци, които все по-често блуждаят край бреговете на Япония. В началото на декември японската брегова охрана се натъкна на зловеща находка - край остров Садо в префектурата Ниигата беше открита носеща се в морето дървена лодка, а в нея - почти разложено човешко тяло. Мрежите и другото оборудване подсказват, че става дума за рибарска лодка. Но мъртвецът не може да бъде идентифициран, тъй като тялото му се намира в напреднал стадий на разложение. Въпреки това може да се смята за сигурно, че лодката е севернокорейска: надписите върху нея са на корейски, а в една раница е открито работническо яке с лика на покойния севернокорейски лидер Ким Чен Ир.

Загадка

През последните два месеца японската брегова охрана е открила общо 13 такива лодки - с 21 мъртви тела в тях. Десет от мъртъвците били в една от общо три лодки, открити на 20 ноември. Степента на разложение на телата показва ясно, че смъртта на мистериозните пътници е настъпила преди няколко месеца. Върху корпуса на лодката е изписано "Корейска народна армия". Открити са и парчета от севернокорейския флаг.

Тези лодки-призраци представляват истинска загадка за японската полиция. Дали пък не става дума за провалила се шпионска операция? Или пък лодките са били натоварени с хора, които са искали да избягат в Южна Корея, но са объркали пътя? Възможно е също така да става дума за рибари, загубили се в открито море и умрели от глад. Мнозина експерти подкрепят именно тази теза - те виждат пряка връзка между мистериозните лодки-призраци и директивата на вожда Ким Чен Ун за усилено развиване на риболова с цел да се улесни изхранването на севернокорейското население и да се печели валута от износ на морски продукти.

Японският експерт Сатору Миямото смята, че мъжете в лодките, които по всяка вероятност са умрели от глад, са всъщност севернокорейски войници: "Тези рибарски лодки изглеждат като военни плавателни съдове. Поради натиска от страна на Ким Чен Ун за усилено развиване на риболова, част от флота вероятно се използва именно за риболов", предполага експертът и припомня, че севернокорейската армия е длъжна сама да се грижи за изхранването си.

След смъртта на баща си Ким Чен Ир през 2011 година, младият Ким Чен Ун обяви изхранването на населението за приоритет номер едно. Нищо чудно, като се има предвид, че от десетилетия насам гладът е основният проблем на севернокорейците. От 20 години Северна Корея получава помощи от ООН под формата на храни.

Наскоро севернокорейският лидер посети една военна риболовна база на източното крайбрежие и поиска незабавното ѝ модернизиране. По този начин бързо щели да бъдат постигнати "добри резултати" както за войниците, така и за цивилното население, каза Ким. В тази връзка експертите припомнят, че от октомври до февруари по източното крайбрежие на Северна Корея е сезонът за улов на октопод и кралски скариди.

Бежанци?

Другото предположение е, че става дума за бежанци от Северна Корея, заблудили се в морето. През септември 2011 година шестима възрастни и три деца успяха да стигнат с лодка до японския бряг, след което бяха прехвърлени в Южна Корея. В миналото севернокорейските бегълци бягаха към Южна Корея през Китай, но при управлението на Ким Чен Ун граничният контрол беше силно затегнат. Затова на бегълците им остава само пътят по море.

Джон Нилсън-Райт, експерт за Азия от американския мозъчен тръст Chatham House Policy Institute, също смята, че най-вероятно става дума за бежанци. Но срещу тази версия говори фактът, че всички мъртъвци са мъже. А това подкрепя хипотезата, че телата в лодките са на хора, излезли в морето да търсят прехрана.