1200 емигранти опитали да избягат от България

8 October 2013

1200 от влезлите в страната бежанци са се опитали да напуснат нелегално българската граница със Сърбия. МВР отчете, че са били арестувани "почти 100% от опиталите да пресекат границата". Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи на пресконференция, че от началото на годината са задържани над 6400 души, опитали да влязат в страната ни нелегално. Около 30 процента от тях са деца, около 40- жени, цитира го БНР.Почти една пета от тях са се опитали да напуснат България и да продължат към Западна Европа. На границата със Сърбия са арестувани 1200 души. Лазаров.заяви, че при подобни случаи има и осъдени, а наказанията са от шест до десет месеца затвор.

От МВР обясниха, че към момента у нас не действат канали за транспорт на имигранти към Западна и Централна Европа. Жандармерията охранява бежанците в домовете от открит тип. Около тях има засилено полицейско присъствие, организирано е и оперативно наблюдение.


Светлозар Лазаров отчете още, че 1300 служители на МВР са ангажирани с охраната на българо-турската граница, като се използват и два хеликоптера и 54 километра видеонаблюдение. "Ако се вземе политическо решение, могат да се направят технически ограждения, за да се възпрепятства навлизането в страната", каза още той. 


Турция започна вчера строителството на двуметрова стена по границата със Сирия, за да предотврати контрабандата и незаконното проникване на своя територия. В момента не е известно с каква дължина ще е строящата се стена. Общата дължина на сирийско-турската граница е 900 км.\СД