Няма консенсус за емигрантските квоти, заяви Доналд Туск

25 June 2015

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че между държавите членки на съюза няма консенсус по въпроса със задължителните емигрантски квоти.


Той обаче настоя, че ако няма задължителна система за прием на бежанци, то тогава държавите, които са й се противопоставили, трябва да направят реалистично предложени за прием на емигранти.


По-рано комисията предложи 40 000 бежанци от Сирия и Еритрея, които вече са влезли на територията на Съюза, да бъдат преразпределени в различни държави. По същият начин трябва да бъдат настанени и други 20 000 сирийци, намиращи се в лагери извън Европа.


"Доброволната схема не може да бъде извинение за непредприемането на никакви действия. Аз мога да разбера тези, които искат този доброволен механизъм, но той ще бъде надежден, само ако те поемат точни и адекватни ангажименти за поемане на бежанци най-късно до края на юли", каза Туск при откриването на срещата на върха на ЕС.


От началото на годината 100 000 емигранти са прекосили Средиземно море, по-голяма част от които акостират в Италия, Гърция и Малта.


В края на април ЕС свика извънредна среща на върха, след като повече от 800 емигранти загинаха на лодки в опита си да достигнат Европа. На тази среща беше прието предложението за задължителните квоти за държавите от ЕС. Много от тях обаче, сред които Великобритания и Унгария, се противопоставиха на това решение.


"Солидарност без жертва е чисто лицемерие. Сега ние не се нуждаем от декларации за солидарност, само от дела и числа", каза още Туск.


Източник: БГ НЕС

http://news.bgnes.com/view/1241511