Най-хубавите подправки за риба

26 February 2016

Поне веднъж седмично гответе морска храна

В България се яде много риба. За съжаление, само в един ден от годината – на 6 декември, Никулден.

През останалото време рибата се появява спорадично на трапезата ни, по-скоро през лятото, под формата на пържена цаца в компания на бирата.
А рибата е толкова полезна. Дори нашата, черноморската и дунавската,, за които няма да прочетете, че са супер храни просто защото нямат подходяща маркетингова стратегия, трябва да присъстват поне веднъж седмично в менюто.

Рибата, само припомняме, е богата на омега-3 мастни киселини, разхубавява и е полезна за още много неща. Описали сме ги тук >>>

Готвенето на риба обаче, колкото и уж да е лесно - „слагаш във фурната, печеш и готово“, има своите тънкости, които трябва да се овладеят, за да бъде посрещнато това ястие с аплодисментите, които заслужава.

Тъй като на рибата не върви да ѝ се режат безчет зеленчуци, както на месото, най-финия (и лесен) начин да я превърнете в изумително ястие е като я подправите добре.

Класическите подправки за риба са сол, черен и бял пипер, копър и магданоз.

Чесънът, макар да не е точно „подправка“ е идеално допълнение към пържената риба. Вкусът става по-екзотичен, когато добавите (не наведнъж, естествено) розмарин, мащерка, дафинов лист. Ако търсите истински средиземноморски аромат, можете да комбинирате морска сол с джинджифил и лимонова кора.

Дори да не сте кулинарни корифеи, можете да изберете някоя от готовите комобинации от подправки, които се предлагат на пазара.

В крайна сметка тайните на готвача си остават в кухнята. Никой няма да разбере, че не вие, а друг е дозирал правилно подходящите подправки за риба.


Източник: http://www.edna.bg/zdravoslovno/hrani/naj-hubavite-podpravki-za-riba-4641728