Месо трябва да се яде само веднъж седмично

4 February 2016

Чели сме, че ако месото в по-големи количества не е полезно и дори ни състарява. В същото време е неоспорим факт, че то е много важно в ежедневното ни меню. Необходимо е, защото съдържа витамин B12, който е отговорен за имунитета, освен това пази от анемията, подпомага работата на мускулите. Как да го приготвяме здравословно, обяснява специалистът по хранене Владимир Мутаров, автор на книгите „Стани столетник“ и „Програми за балансирано хранене при диабет“.

Владимир, в какви количества да консумираме месото, за да сме сигурни, че е здравословно?
Нашите предци са консумирали месо веднъж в седмицата и тази доза е точно премерена. Разбира се по-добрият вариант е месото да се изяде без да е термично обработено. Под сурово имам предвид сушено като луканка, като пастърма, вместо да е добре изпечена пържола. Ако погледнем какво се случва в природата, ще видим, че шимпанзетата, които са най-близо до нас хората като вид, ядат месо 1-2 пъти в месеца. Ако човек спазва този режим, няма да сгреши. Наскоро прочетох книгата „Сини зони. 9 урока по дълголетие“ на Дан Бютнер. В нея се казва, че на о. Сардиния дълголетниците по над 100 г. консумират месо веднъж в седмицата. Преди време и по нашите земи имаше столетници, но вече не е така.
Що се отнася до витамин В12, той може да се набавя още от суровите жълтъци, включени в шейкове и смутита например.

Някои препичат пържолата и смятат, че така е по-полезна?
Тогава тя няма как да е полезна, защото в нея всичко прегаря и умира. Някои хора го правят от притеснение, че в месото има разни микроорганизми, които са вредни за здравето, но в наше време се правят проверки и в магазините се продават проверени меса. А ако човек взема домашно производоство, е още по-добре. Месото може да е термично обработено и полезно, ако остане леко алангле. Пържолата на тиган я готвя без мазнина като я обръщам по 30 сек от двете страни. А какво месо да изберем за пържола? Ако не е домашно, пилешкото е с антибиотици, с хормони, така че свинското е за предпочитане. Може да се направи и телешко. То става по-сухо, но все пак зависи от телешкото.

Защо не е добре да печем рибата?
Тя не е полезна след термична обработка, особено ако е добре изпечена, изпържена или препържена, защото мазнините в нея са термолабилни. И то повече от тези в месото. Бързо прегаряйки, те стават токсични и канцерогенни. Рибата е най-добре да се изяде маринована.
За да се приготви, се нарязва на парчета. Залива се с изцеден сок от лимон, така че да я покрие и се слагат подправки по избор – кимион, черен пипер, бял пипер, лют, чесън, лук, зелени подправки. Може да се добави и 1 ч.л. кафява захар, за да стане маринатата по-интересна. Ако освен лимон се добави оризов оцет, рибата ще придобие привкус на суши. Или да се добави ябълков оцет за по-богат аромат. Рибата може да остане в маринатата и в хладилник за 2-3 ч или за нощ. Ако остане цяла нощ ще е по-кисела. След това е добре да се изяде в рамките на 48 ч.

Как се правят кюфтета алангле?
Омесват се добре 300-400 г кайма, 1-2 к.л. смлян кимион, 1-2 ч.л. чубрица, 1-2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, калиева сол и други подправки по избор. Каймата престоява поне 2 ч, за да се овкуси. Кюфтета се пекат на скара или на керамичен тиган, но да останат леко сурови в средата. Може да се приготвят и на пара.

Как да си правим сушено контрафиле?
Едно контрафиле се нарязва на тънко, начуква се леко, подправя се или се овалва в подправки (червен пипер, чубрица, черен пипер, кимион, калиева сол). Слага се във фурната на максимум 50°С, на вентилатор, като вратичката се отворя. И месата са изсушени след 1 час. Друга рецепта е контрафилето да се поръси обилно със сол, да престои 48 ч, след което да се измие от солта и да се накисне в литър и половина домашно вино за още 24 часа. След като се извади от виното се овалва в подправки. Прави му се дупка, през която се прекарва връв и се закача да се суши на хладно, сухо, проветриво помещение за около 2 седмици. За да се хапва обезсолено то може да се нареже на тънко и да се накисне във вода.

Заешкото полезно ли е?
По-леко е от свинското месо. Разликата между месата не е голяма. Важно е как е хранено животното, да няма в него антибиотици, хормони, химия.

Как да правим супата от пиле или от друго месо, за да е здравословна?
Супата е ястие с повече вода, а тя разрежда ензимната система. Затова нека е по-гъста, да е крем, а не рядка. Не е добра идея в супата да има ориз, защото комбинацията му с месо не е здравословна. По-подходящо е първо да се хапне ориз, киноа, а след това супа от месо. Така то ще се усвои по-добре и няма да даде висока киселинност. Друга добра компания на супата би правила една хубава салата.

Какви меса да готвим на пара?
И свинската пържола и всяко месо може да се направи на пара като се поръси или оваля в подправки - кимион, черен пипер, куркума, лют пипер, сушени зеленчуци. И се постави на решетката в тенджерата.

Истина ли е, че мъжете се нуждаят от повече месо?
Както мъжете, така и жените имат нужда от своята порция животински продукт, за да попълват своите дефицити. Оттук нататък е въпрос на лична преценка колко често ще го ползват.

Нужно ли е хората, които обичат похапването на месо, да правят пречистване?
Скоро започват Великденските пости. Дори в религиозен план българите са обръзани с изчистване на организма, защото без него здравето би се влошило. Винаги след периоди на повече консумация на месо е добре да се направи почивка.

 

Източник: http://www.mila.bg/article/5277218