БОЙКО ОБЯВИ ВОЙНА НА ГРУПИРОВКИТЕ

24 February 2016

Спирането на „Хемус” е само началото.

Бойко спря „Хемус” заради война на групировки.

САЩ и Брюксел също натискали обществените поръчки да не се печелят от фирми, свързани с едни и същи хора.

На 15 февруари премиерът Бойко Борисов нареди на регионалния министър Лиляна Павлова обществената поръчка за строежа на магистрала „Хемус” да бъде спряна. Спорната поръчка на два лота възлизаше на близо 1 милиард лева, а в общественото пространство бе тиражирано, че фирмите изпълнители са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл” за България Валентин Златев.

„С решението за спиране на поръчката за магистрала „Хемус” искаме да се разграничим от опитите да бъдем вкарани в зависимости и да покажем, че работим професионално”, заяви Лиляна Павлова. Преди изявлението на Павлова в някои сайтове се появява информация, че решението на Борисов се е наложило, заради провеждани в чужди държави разследвания.

Неофициално се твърдяло как посланици от ЕС са изказвали недоумение от това, че едни и същи фирми печелят обществените поръчки. Това бе повод и за твърде гневната реакция на Борисов, който изстреля: „Някакви гадове са казали, че спирането на търга е било продиктувано от външни посолства. Искам веднага да им кажа, че няма нужда някой да ми казва какво да строя. Това са гадове, медии бухалки и негодници”.

Лиляна Павлова пък обясни, че в последно време много се засилили опитите за манипулиране на общественото мнение, затова се наложило управляващите да се разграничат от фирмите, близки до Пеевски и Златев. „Във всяка голяма обществена поръчка има много интереси, а в случая става дума за ресурс от 800 млн. лв. бюджетни пари”, уточни тя. Анализът за законосъобразност обаче показал, че документите на 11-те консорциума, подали оферти, били правно издържани.

Строителите обаче на новия най-голям проект на втория кабинет „Борисов” бяха избрани учудващо бързо в края на миналата година, припомнят паметливи. Тогава Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НК-СИП), която е под шапката на Регионалното министерство, определи, че за строителството на 60 км от магистрала „Хемус” 500 млн. лв. ще отидат в консорциум на „ПСТ груп” свързан с Делян Пеевски, а 300 млн. лв. – в „Джи Пи Груп”, сочен за близък до генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев. Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност. Държавата отстрани от класирането кандидатите с най-ниските цени. Отстранени бяха офертите на Сдружение „Хемус БГ” („ИСА 2000” и „ОРС Инфраструктура”) за отсечката Ябланица-Угърчин и на турската „Ташяпъ Иншаат Тааххют” за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на „Хемус БГ” е била с 23,41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, „Хемус” можеше да струва с над 70 млн. лв. по-евтино.

Решението на премиера да спре проектите е дошло след разговор в неделя, обяви Радан Кънев, намеквайки, че става въпрос за телефонния разговор на Борисов с Ангела Меркел. Според лидера на ДСБ германският канцлер най-вероятно е предупредила нашия министър-председател, че някои български политически кръгове са под особен мониторинг от страна на Брюксел. Информатори на „Галерия” също потвърждават, че в коридорите на Европейския парламент и Европейската комисия се говори открито за преяждането с икономическа и политическа власт в България. Подобни са и оценките във Вашингтон, където обръчите от фирми на ДПС отдавна са на мушката. Същевременно с това българското общество е настроено враждебно и към другата олигархично-медийна империя, изградена с парите на Джордж Сорос и фондацията „Америка за България”, която се олицетворява от президента на републиката Росен Плевнелиев. Има и трети път, който защитава националните интереси, смятат анализатори на процесите у нас. По него в момента е поел премиерът, който нееднозначно заяви, че е започнал битката. Следващите дни и седмици ще са най-важните за Бойко Борисов. Ако той покаже, че е стъпил здраво на този трети път, има възможност за много по-далечен политически хоризонт, сравним с този на унгарския премиер Виктор Орбан. (курсивът е на редакцията на СН-онлайн.) В противен случай скандалите, битките между враждуващите политическо-икономически групировки и безпринципното отношение на властта към корупцията и случващото се, биха били началото на края на втория кабинет „Борисов”, както и на много от партиите на сегашното статукво, които като свински черва са оплетени от икономически зависимости. От разплитането зависи бъдещето на страната. Магистрала „Хемус” би трябвало да е само началото.

Бел.ред. Тази статия и особено текстът от нея, повдигнат в курсив, показват, че едно противопоставяне, започнало със статията във вестник „Труд” от 03.09.2009 г., озаглавена „Бойко, свали лихвите!”, вече е в миналото. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=219271

Затова мястото на тази статия е именно в рубриката „Минало” на Свободен народ онлайн.

 

Източник: в. Галерия, брой 7(331), година VIII, 17-23.02.2016 г.