Франция продължава активно да въоръжава Армения

Инглаб Мамедов
27 May 2024

Брониран автомобил „BASTION“, използван от сините каски на MINUSMA в масива Goundam, Мали, април 2015 г.

Снимка: MINUSMA

 

Франция продължава активно да въоръжава Армения. Според френския медиен сайт за военни операции „ForcesOperations Blog“, очаква се Ереван да получи повече от 20 френски бронирани машини „Bastion“ това лято. 

„За Армения бяха изнесени повече от 20 бронетранспортьора „Bastion“. Това е първият етап от договора, който е част от укрепването на отбранителното сътрудничество между Ереван и Париж. Втора партида с подобен обем трябва да бъде изпратена това лято“, отбелязва „ForcesOperations Blog“.

Припомняме, че бронетранспортьорът „Bastion“ първоначално е проектиран за френските войски в бившите колонии на страната в Африка. Миналия ноември френските медии съобщиха, че бронирани превозни средства от този тип трябва да бъдат изпратени безплатно в Украйна, но Киев отказа тези доставки поради очевидната непригодност на оборудването.

След това Париж продаде своите бронирани машини на Армения, което стана единственият начин да се отърве от тях.

Източник: https://www.trend.az/world/3904598.html 

Бележка на редакцията: Може би първи съобщи за това пренасочване на бронетранспортьорите „Bastion“, както и за причината за отказа на Украйна да ги приеме, Philippe Chapleau, в своя статия от 13 ноември 2023 година. (Chapleau, Philippe, La France livre des véhicules de transport de troups Bastion à l’Arménie. Première livraison de blindés français à l’Arménie : des Bastion fabriqués par Arquus sont partis en Arménie au lieu de l’Ukraine. Ce serait la première livraison puisque la France pourrait aussi fournir 50 blindés VAB MK3, Publié le 13/11/2023 à 11h36, https://www.ouest-france.fr/europe/armenie/des-vehicules-de-transport-de-troupes-bastion-livres-a-larmenie-8121f358-81f9-11ee-a407-397218b61e71 ). В статията още заглавието гласи: „Франция доставя превозни средства „Bastion“ на Армения. Първа доставка на френски бронирани машини за Армения: Bastion, произведен от Arquu, отиде в Армения вместо в Украйна. Това ще бъде първата доставка, тъй като Франция може да достави и 50 бронирани машини VAB MK3“.

Малко по-долу, авторът отбелязва следното:

„ … По време на посещение в Ереван на 3 октомври ръководителят на френската дипломация Катрин Колона съобщи, че Париж се е съгласил да достави военно оборудване на Армения. Франция е дала съгласието си за сключването на бъдещи договори с Армения, които ще позволят доставката на военна техника, за да може тя да осигури защитата си, съобщи тя по време на пресконференция.

На 22 и 23 октомври министърът на отбраната на Армения Сурен Папикян беше в Париж, за да се срещне с френския си колега Себастиен Лекорню.

Тогава бяха подписани споразумения за двустранно сътрудничество като прелюдия към бързите доставки на военна техника от Франция. Тогава Франция финализира продажбата на три радара Thales Ground Master 200 (GM200) и подписа меморандум за разбирателство за доставката на системата за противовъздушна отбрана с малък обсег „Mistral“. Вторият договор засягаше придобиването от Ереван на бинокли за нощно виждане, оборудване, произведено от Safran, според Министерството на въоръжените сили.   …

Първата потвърдена доставка се отнася за леки бронирани машини тип „Bastion“, произведени от производителя на оборудване „Arquus“. „Бастионът“ може да носи бойна група от осем войници, осигуряващи защита срещу огън с леки стрелкови оръжия и мини.

Тези 12,5-тонни военнотранспортни средства първоначално бяха предназначени за Украйна, но Киев ги счете за твърде слабо защитени срещу артилерийски огън и противотанкови ракети.

Те трябва да преминат транзитно през грузинското пристанище Поти, след което да се насочат към Армения с влак … “.

В този смисъл, действително имаме потвърждение от френски източник, че бронетранспортьорите „Bastion“ са били отказани от украинската страна по непригодност и са продадени на Армения, за да бъдат „утилизирани“ по някакъв начин.