Наричайте ме Дон Домат

Четвъртък, 22 Август 2013 17:53 Публикувана в Здраве Прочетена 1444 пъти

Италиански учени от университета в Милано за пореден път доказаха невероятната полза от доматите. „Тези невероятни плодове са не само вкусни, но и са напрактикаогромни природни аптеки. Малко хора си дават сметка, че докато похапват домати намаляват риска си от евентуалното възникване на рак и сърдечни заболявания.

Доматите са не само любим и предпочитан от много от нас продукт, но и източник на  здраве, от който можем да се облагодетелстваме ежедневно“, казва ръководителят на изследването доктор Джовани Батиста. Ето какво правят доматите, след като попаднат в тялото ни:

1. Борят се с рака

Според резултатите от изследването само един домат на ден подсигурява необходимата на организма доза антиоксиданти. По този начин имаме далеч по-добър шанс да избегнем развитието на рак.

 

tomatoes

2. Укрепват сърцето  

Калият в доматите помага да се предпазим отвисокото кръвно налягане и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

3. Стимулират перисталтиката и простатата

 Високото съдържание на антиоксиданта ликопен в доматите,  успешно се бори с рака на дебелото черво и простатата.  Освен това веществото блокира карценомните клетки при рака на гърдата, белия дроб и панкреаса.

 

Tomatoes 1

4. Унищожават токсините  

Бета-каротинът в доматите неутрализира свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и предизвикват различни възпаления.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 15:48
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате