Грузия може да бъде домакин на военни учения със Съединените щати два пъти през 2024 година

ТАСС
2 February 2024

„През 2024 г. Грузия ще бъде домакин на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint“ на Европейското командване на САЩ, както и на грузинско-американското многонационално учение „Noble Partner“. В същото време грузинските военни ще участват в учения, планирани от САЩ в чужбина“, се казва в правителствената програма на кандидата за премиер Ираклий Кобахидзе, изпратена до парламента.

Снимка: Фейсбук профил на политическата формация „Грузинска мечта“

 

През 2024 г. грузинските власти планират да проведат на своя територия съвместно със Съединените щати учения на специалните части „Trojan Footprint“ и многонационални маневри „Noble Partner“. Това се казва в правителствената програма на кандидата за премиер Ираклий Кобахидзе, изпратена до парламента.

„През 2024 г. Грузия ще бъде домакин на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint“ на Европейското командване на САЩ, както и на грузинско-американското многонационално учение „Noble Partner“. В същото време грузинските военни ще участват в учения, планирани от САЩ в чужбина“, се казва в документа.

Освен това Грузия ще продължи да формира киберкомандване в силите за отбрана, а също така в рамките на сътрудничеството с НАТО ще започне изпълнението на проект за създаване на киберлаборатория, се казва в програмата.

На извънреден конгрес на управляващата партия „Грузинска мечта - Демократична Грузия“ в четвъртък Кобахидзе беше номиниран за кандидат за поста министър-председател на Грузия, след което изпрати в парламента състава на бъдещия кабинет на министрите и неговата програма. За да бъде одобрена кандидатурата му, политикът ще трябва да си осигури подкрепата на поне 76 от 150 депутати.

Постът на министър-председателя на Грузия се оваканти, след като Ираклий Гарибашвили обяви оставката си на 29 януари. Той пое поста председател на управляващата партия.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/19888829