Армения отново помага на Русия да заобиколи санкциите на ЕС – икономист от МВФ

Марияна Ахмедова
2 February 2024

„В дългата и славна история на арменската митническа полиция никога досега не е било успешно обработвано такова масово увеличение на доставките на стоки от ЕС. Да не говорим за факта, че цялата тази стока се преопакова и изпраща в Москва, за където е била първоначално предназначена“, написа Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси (IIF) на страницата си в социалната мрежа X.

Снимка: Профил на Робин Брук в Х

Армения отново помага на Русия да заобиколи санкциите на ЕС.

Това съобщи Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси (IIF), бивш главен валутен стратег в Goldman Sachs и старши икономист в Международния валутен фонд.

„В дългата и славна история на арменската митническа полиция никога досега не е било успешно обработвано такова масово увеличение на доставките на стоки от ЕС. Да не говорим за факта, че цялата тази стока се преопакова и изпраща в Москва, за където е била първоначално предназначена“, написа икономистът на страницата си в социалната мрежа X.

Припомняме, че през март 2023 г. три министерства на САЩ – на търговията, на финансите и на правосъдието – публикуваха тристранно изявление относно опитите за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Според документа една от най-често срещаните тактики е да се използват трети страни посредници или пунктове за претоварване, за да се избегнат ограниченията. Така се оказва, че Армения се използва за незаконно пренасочване на стоки към Русия или Беларус, със заобикаляне на западните санкции.

Министерството на търговията на САЩ миналия април наложи експортни ограничения на 28 фирми от 10 страни, включително на Армения, които може да са замесени в „действия, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“.

Източник: https://www.trend.az/scaucasus/armenia/3856561.html