Конкурсът - изложение „Младежко техническо творчество“ беше открит в Горна Оряховица от председателя на АИКБ - г-н Васил Велев

Подобен форум не е организиран през последните 25 години и събитието се превърна в изложение на младите изобретатели
Петък, 28 Октомври 2016 11:13 Публикувана в У нас Прочетена 1037 пъти
В конкурса - изложение участват ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които се състезават са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини. В конкурса - изложение участват ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които се състезават са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини. Снимка: Архив на АИКБ.

Над 60 творчески колектива от училища, техникуми, университети, фирми от страната, ученици, студенти и младежи от цялата страна се включват в първото издание на конкурса-изложение Младежко техническо творчество, чийто домакин от 27-ми до 29-ти октомври е Горна Оряховица. Първото по рода си за България събитие е организирано от инициативен комитет, включващ Фондация "Милен Григоров", НТС за Великотърновска област и фирми от региона, и със съдействието на Община Горна Оряховица. Участие ще вземат и екипи от БАН и Фондация "Университет за деца".

В конкурса-изложение участват ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които се състезават са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците се представят с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер или машини.

Подобен форум не е организиран през последните 25 години и събитието се превърна в изложение на младите изобретатели. С него се поставя ново начало на прегледите на младежкото техническо творчество в страната. Очакванията на организаторите и на участниците са, че този форум може да се превърне в ежегодна среща на младите иноватори.

При откриването на форума г-н Велев подчерта, че АИКБ оказва постоянен натиск за пренасочване на средствата във висшето образование към техническите и инженерните специалности, както и към изучаващите фундаментални науки като математика, физика и химия.
При откриването на форума г-н Велев подчерта, че АИКБ оказва постоянен натиск за пренасочване на средствата във висшето образование към техническите и инженерните специалности, както и към изучаващите фундаментални науки като математика, физика и химия.

При откриването на форума г-н Велев подчерта, че привличането на интереса на младите хора към природо-математическите и техническите специалности е изключително важно, защото те са най-нужните хора на индустрията днес. Човешкият ресурс е основен фактор за икономически растеж и липсата на подготвени кадри се оказва основна пречка. Председателят на АИКБ отбеляза, че именно Асоциацията изигра възлова роля при налагането на решението за създаване на "защитени" специалности в професионалното образование. Така вече в ценни и дефицитни, но непопулярни специалности ще могат да се създават и малобройни паралелки и да се обучават така нужните на индустрията кадри. Пак АИКБ оказва постоянен натиск за пренасочване на средствата във висшето образование към техническите и инженерните специалности, както и към изучаващите фундаментални науки като математика, физика и химия.

Последно променена в Петък, 28 Октомври 2016 12:57
Влезте, за да коментирате