Осман Октай: ДПС ще се разпадне. Пеевски ще бъде изведен.

Понеделник, 22 Февруари 2016 14:41 Публикувана в У нас Прочетена 1009 пъти

„Делян Пеевски постепенно ще бъде изведен от играта. Дано да е жив…Двама юристи са подходящи да го наследят, един ще бъде избран. Предстоящите избори есента смятам, че ще са 2 в 1. Бойко Борисов, принуден от много обстоятелства, ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ.”, прогнозира бившия заместник-председател на ДПС Осман Октай в предаването "Комбина" по Нова ТВ. Интервюто се публикува с незначителни съкращения.

-    За кого може да се каже, че си реже клона, г-н Октай?
Като гледам всички си режат клона. И по-скоро процесите, които се развиват тези, които винаги съм ги назовавал, т.нар. „Задкулисие”, което подрежда – политически посредници, финансови посредници, съдебни посредници и т.н. Винаги е било по един и същи модел с различни посредници от 1990-та година до днес.
-    В момента кой кого вижда в огледалото на българския политически елит?
Лошото е, че те не се виждат. Те не се и оглеждат в огледалото, ако се оглеждат, то е за да тренират някаква стойка.
-    Да, обаче имаше раздвижвания на пластовете след последните поглеждания в огледалото. Имаше спрени поръчки за 1,7 млрд. лева лично от премиера Борисов. Ключови проекти, които бяха спрени заради това, че се подозираха връзки с Пеевски.
Аз мисля, че всички са объркани по тази тема. Министър-председателят също, защото в една европейска, демократична и законова държава не се прави така. Никой не може еднолично нито да дава, нито да отнема.
-    Това отчаян ход ли е?
По-скоро PR акция. Давам Ви пример: Ако в един договор има неустойка от 20-30 % на 1 млрд. лева, колко прави това? Ами, ако тръгнат да си делят тези средства?
-    За да бъдат спрени тези поръчки, въпреки че има неустойки, това означава, че ситуацията е много напечена. Защо му е толкова напечено на премиера в момента?
Аз по-скоро приемам посланията на министър-председателя в две насоки. За предстоящите избори есента все още мисля, че ще има избори 2 в 1. Все още мисля, че кандидат-президента на ГЕРБ ще бъде Бойко Борисов, принуден от много обстоятелства. Ще има сложна политическа ситуация, дано да няма кръв до есента, буквално….
-    Какво имате предвид?
Играчите, посредниците са много изнервени и затова си подхвърлят тези реплики „Кой как се вижда в огледалото” и т.н.
-    Има ли намеса на външна политика, която допринася допълнително за тази изнервеност?
Има и такъв елемент. Посланието е към избирателите, които да ръкопляскат, но и към Брюксел и европейските партньори. Затова изявлението на министър-председателя беше, че „до шест месеца обещавам да изпреварим румънците” и т.н.
-    „Гущерът” ще си отреже ли опашката или просто Пеевски ще отстъпи на следващия?
Този път ще отрежат опашката на „гущера”. Няма „сам да си я отреже”, както казваше навремето Илия Павлов, когато беше много силен фактор в политико-икономическото пространство. Случаят е по-различен, защото в ръцете си Илия Павлов държеше много сериозни производствени и други мощности. Докато в случая посредникът не държи почти нищо, защото той е на кредит. Говоря за Делян Пеевски. Всичките финансови сделки, освен първоначалното натрупване на капитал с източването на Държавния резерв по времето на Тройната коалиция, когато той беше заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии и координираше дейността на Държавния резерв, са с кредити.
-    Казвали сте, че Делян Пеевски е седнал на стола на Илия Павлов до Ахмед Доган?
Проследих изцяло развитието на този младеж. На 21 години, без никакво образование, той става политически секретар на Министерството на транспорта, при управлението на Царя, и го назначават шеф на Борда на пристанище Варна. Впоследствие го уволняват, защото няма образователен ценз. По-късно завършва висше образование със специалност „Право” при проф. Воденичаров в Благоевград. Ангел Александров - пак много близък до Доган - го назначава за следовател. Целият този проект тръгва от неговата майка, Ирена Кръстева, която става шеф на Българския спортен тотализатор с лобизма на Васил Божков, който тогава има интереси в този сектор. Царят дойде два месеца преди изборите, нямаше партийни организации и структури по места и нямаше кой да кадрува от името на партийната формация. Тогава клуб "Възраждане" влезе в Съвета за икономическо развитие към Правителството. В клуб "Възраждане” бяха Илия Павлов, Добромир Гущеров, Васил Божков, Емил Кюлев - двама от тях бяха убити по софийските улици, Тошо Тошев и собственикът на Дарик радио - Радосвет Радев. Винаги има медии около тези групировки. Димитър Калчев стана министър на държавната администрация и започнаха да кадруват от името на НДСВ. Тогава ние окончателно се разделихме с Доган, 2001-ва година.
-    Какво ще се случи, ако Делян Пеевски проговори, понеже е ядосан, че ще бъде отстранен?
Винаги съм казвал, че посредникът е по-опасен за обслужващите в различните административни центрове /съдебни, прокурорски, политически/, защото пряко е бил посредник, както за кадруване, така и за финансиране на определени хора. Докато Цветан Василев е бил на по-високо ниво и видяхте как го „похарчиха”, но той не се е занимавал с конкретика. Затова в нашето общественото пространство този младеж изглежда всесилен, защото е имал пряка комуникация. Ще ви дам един пример – изтече информация, че преди да бъде назначен Цацаров за гл. прокурор, той го е водил при Цветан Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи над 30 пъти. След това по същия начин и при Доган. Винаги съм казвал, че ДПС е най-успешният политически проект на политико-олигархичния модел.
-    Какво очаквате да се случи с Делян Пеевски? Ще тръгне ли по пътя на Цветан Василев, ще бъде ли разследван, осветлен или пък ликвидиран?
Още преди есента и събитията, които се развиха между Доган и Местан, казах че Лютви Местан ще бъде "похарчен" и Делян Пеевски, като посредник-дразнител, също ще бъде постепенно „изведен от играта”. И мисля, че това, което се случва сега е началото на края.
-    Но кой вариант ще бъде избран?
Това вече ми е трудно да гадая. Затова казвам, дано да е жив...
-    Кой е новият „Пеевски”? Кой ще застане на неговото място до Доган?
Така, както беше навремето с Илия Павлов и този младеж, сега около Делян Пеевски могат да се видят двама юристи, които не искам да ги споменавам поименно. Единият е приближен до прокуратурата, другия – до спортните кръгове. Ще има други посредници, които да обслужват т.нар. "задкулисие". Двама са подходящите наследници на Пеевски, един от тях ще бъде избран.
-    В края на седмицата беше създадена временна парламентарна комисия, която да разследва, дали има намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на страната.
Според мен това е изключително голям гаф. Така не се прави. Не може Парламента да разследва, дали има турско или руско влияние върху нашата „политическа кухня”, или не.  Има си служби за тази работа. От две години повтарям, че територията на България е много важна от логистична гледна точка за НАТО и че има подготовка за дестабилизация на този терен от двама диктатори – Путин и Ердоган. Ние нямаме достатъчно ресурс и сила да влезнем в конфликта между Анкара и Русия. По този начин Парламента по-скоро обслужва модела "Доган" и ДПС, отколкото да свърши някаква работа.
-    Как ще тълкувате забраната за пътуване в Турция на Делян Пеевски, Ахмед Доган и на още 136 лидера на ДПС? Това опит за политически натиск ли е?
Забраната за влизане на Делян Пеевски не е толкова голям проблем. Но ударът срещу Доган – почетния председател и срещу мюсюлманите - гласоподаватели, е жесток, почти убийствен удар като акт на турското правителство.
-    Какви ще бъдат последиците? Ще се разпадне ли ДПС?
Ще има много тежки последствия за самата политическа формация. ДПС ще се разпадне на следващите парламентарни избори. Лютви Местан няма потенциала да реализира алтернативен политически проект. Моделът "Доган" вътрешно се обслужва от абсолютно всички служби /полицейски, прокурорски, регионални власти/. Това са контролирани електорални зони. И за да се използва този модел изцяло за мафиотите, за обслужване на задкулисието, се внушаваше, че Доган разпределя порциите и той „управлява” управляващите.

-    Вие предрекохте разпад на ДПС. Очаквате ли да има натиск върху хората от ДПС да бъдат част от партията на Местан?

На миналите парламентарни избори над 120 хиляди гласуваха за ГЕРБ. Потенциалът на ДПС е около 400-450 хиляди гласоподаватели при пълна мобилизация. От тях 120 хиляди вече са загубени, те гласуваха за ГЕРБ, 100-120 хиляди да мобилизират в полза на Лютви Местан, толкова ще останат и за ДПС. И това, което казах миналата седмица в медиите, Ердоган ще направи една услуга - ще изчезне политическата формация на мафията в България.

-    За да се появи тази на Местан? Това до какво ще доведе?

Няма да има развитие на този политически проект.
-    Това означава ли, че ДПС повече няма да бъдат част от управлението?
Всъщност това води до разрушаването на този модел, защото никой не смее да седне да управлява с тях. Не случайно преди години сложиха Лютви Местан, за да бъде по-приемлив партньор за управление. Това, което се случва сега около Доган – изкараха го патриот, едва ли не Левски - е за да бъде по-приемлив за следващо управление с друг партньор. Проблемът на този модел е, че вече никой не желае да си партнира с него, защото има обществена реакция и непоносимост.  Моделът „Кой” винаги ще го има, дори се чува, че подготвят други политически проекти.

 

Източник: http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/02/21/140002/%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2-%D0%B4%D0%BE-%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0--%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent

Влезте, за да коментирате