Ценовата добавка "Отговорност към обществото" не пада. Работодателите пак се вдигат на протест, работниците им са до тях.

Високо напрежение: на 29 юли 2015 ще има нови работодателски протести срещу цената на тока

национално представителните работодателски организации обявиха с декларация, че на 29 юли 2015 г., ще се проведе новата вълна от протести.
Петък, 24 Юли 2015 16:28 Публикувана в У нас Прочетена 2000 пъти
На 26 юни 2915 г., в Стара Загора беше проведен мащабен протест срещу цените на електроенергията. Работодатели и работници вървяха един до друг по време на протеста. Впоследствие се разбра, че част от желаещите да се включат в шествието са били върнати от съображения за сигурност. На протестите на 29 юли 2015 г., вече НИКОЙ няма да бъде върнат, обявиха работодателите. Спирането на мощности - консуматори на електроенергия също няма да бъде съгласувано с ЕСО. На протест като на протест ... На 26 юни 2915 г., в Стара Загора беше проведен мащабен протест срещу цените на електроенергията. Работодатели и работници вървяха един до друг по време на протеста. Впоследствие се разбра, че част от желаещите да се включат в шествието са били върнати от съображения за сигурност. На протестите на 29 юли 2015 г., вече НИКОЙ няма да бъде върнат, обявиха работодателите. Спирането на мощности - консуматори на електроенергия също няма да бъде съгласувано с ЕСО. На протест като на протест ... Снимка: Венета Асенова, www.infoz.bg

Днес, 23 юли 2015 г., четирите национално представителни работодателски организации обсъдиха развитието на предложеното от КЕВР шоково увеличение на добавката "задължение към обществото" (ЗкО) в цената на тока и констатираха, че предприетите действия за спиране на това решение от страна на бизнеса не са довели до задоволителен резултат, въпреки ангажимента на правителството и на Народното събрание.

Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардни дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.! Нещо повече, нашите протести бяха използвани за запазване на дефицитите!Окончателните промени в ЗЕ и в ЗЕВИ бяха силно редуцирани и, в резултат на това - двойното поскъпване на цената ЗкО ще се запази. Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия.

При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на ЗкО, крайната цена ще остане непоносимо висока. Не на последно място, тези промени отново се правят в условия на неспазване на законовото изискване за оценка на въздействието на нормативните актове, преди тяхното приемане.В тази връзка, национално представителните работодателски организации напомнят, че бяха поети ангажименти от изпълнителната и законодателна власт по следните основни искания:

Запазване на сегашната цена на добавка "задължение към обществото" до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити;

Незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление;

Задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители.

Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията.

Високо напрежение: на 29 юли 2015 ще има нови работодателски протести срещу цената на тока

Шествието в Стара Загора при предишния протест. Лобитата, които се надцакват в енергетиката не си взеха поука от размаха на протестите на 26 юни 2015 г. На 29 юли 2015 г., те ще бъдат още един път „подсетени“, че вече няма желаещи да плащат привилегиите им и непазарното им поведение.
Снимка: Венета Асенова, www.infoz.bg

Не приемаме предложените нови цени за "задължения към обществото", защото те ще доведат до загуби за българското общество!Приканваме българския бизнес незабавно да предприеме нов национален протест на 29 юли 2015 г., от 11.00 часа! Но този път по начин, по който той да бъде осезаемо чут от управляващите.

Асоциация на индустриалния капитал в България

Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес

Българска търговско-промишлена палата

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Последно променена в Четвъртък, 15 Октомври 2015 14:16
Влезте, за да коментирате