Конституционният съд отмени мораториума за земята

Сряда, 29 Януари 2014 09:42 Публикувана в У нас Прочетена 928 пъти

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври м. г. за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица (ДВ, бр. 93 от 25.10.2013 г.). 

КС изцяло възприема аргументите на вносителите на искането - народни представители от 42-то НС, сред които - и депутати, гласували за решението,  - че този акт противоречи на българската Конституция, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г. 

"Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон", пише в Конституцията. Този текст изрично препраща към Договора за присъединяване, съгласно който в седемгодишен срок от присъединяването на България към ЕС трябва да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС. Република България се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., така че срокът изтича на 1 януари 2014 г.

Решението на КС бе очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност. 

След сезирането на КС националисти дори бяха за обявяване на референдум за налагането на мораториум. Това би било референдум за пререшавене на въпроса за членство на България в ЕС, коментират конституционалисти, пише "Правен свят".

Влезте, за да коментирате