Кунева се разбрала с Кънев - тя води евролистата, а той Реформаторския блок до август

Събота, 04 Януари 2014 06:47 Публикувана в У нас Прочетена 1331 пъти
Снимка: actualno.com. Снимка: actualno.com.

Лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева ще води листата за евроизборите на Реформаторския блок през май. Втори ще бъде представителят на ДСБ и настоящ европарламентарист Светослав Малинов, пише „Преса“. В замяна ДСБ получава лидерството в блока - по Ивановден председателят на партията Радан Кънев официално ще влезе в ролята на лице на Реформаторския блок.

Новината е била съобщена на вътрешноведомствено предновогодишно тържество на тъмносини активисти в събота, като е станало ясно, че договорката е била между двете водещи партии в блока - ДСБ и ДБГ, а те са си осигурили подкрепата на СДС и НПСД.

За Йордановден е насрочено първото заседание за тази година на Гражданския съвет, който ще обсъди предложенията. Очаква се те да бъдат гласувани още на Ивановден - 7 януари. Тогава ще бъде избрана и ръководната структура на блока - 21-членният Изпълнителен съвет, който ще взема оперативните решения, и Председателският съвет, състоящ се от петимата лидери на партии плюс един представител на Гражданския съвет. Мандатите на новите ръководни органи ще са до септември. Към август ако конструкцията издържи на сътресенията през тази година, ще се свика по-голям форум, на който ще се реши бъдещето на коалицията.

Евродепутатът Надежда Нейнски заяви, че Реформаторският блок е бил взривен отвътре заради желанието отново да има партийни квоти в управлението на блока и в бъдещите листи. От „Синьо единство“ настоявали за равнопоставеност и вътрешни избори. „Скара ни неискреността, защото декларираме едни неща, а на практика не съумяваме да решим дори взаимоотношенията помежду си“, каза Нейнски пред Нова тв.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 04 Януари 2014 07:23
Влезте, за да коментирате