Атанас Атанасов: Осъдиха Ханджийски по указ на Тодор Живков

Вторник, 31 Декември 2013 12:44 Публикувана в У нас Прочетена 5832 пъти

”Вчера в Благоевград един съдия, покрай смеха и шегите ,с решението си ни каза, че днес в България да поставиш на видно място плакат с надпис ОСТАВКА е... нарушение на обществения ред по Указа на Тодор Живков. Явно ОПОРНИТЕ ТОЧКИ на властта за компрометиране на протеста се превръщат в неписано право за институциите. Обжалваме ...”, написа на стената във Фейсбук бившият депутат на ДСБ и лидер на партията в София Атанас Атанасов, който е адвокат на Калоян Ханджийски, обвинен в оцветяването на паматника на Димитър Благоев. В процеса вчера обвиняемият бе осъден на 100 лева глоба.

 Уникален съдебен процес  се проведе днес в Районен съд-Благоевград където пред съдия Владислав Ковачки се изправи лидерът на ДСБ Калоян Ханджийски по обвинение, че  е поругал паметника на Димитър Благоев като обществен символ заради това, че е участвал в преобразяването му като Дядо Мраз, съобщава сайтът pirinnews.  

 

Два часа продължи заседанието, което по-скоро приличаше на съдебно политическо шоу, в него имаше и смях, и политически речи, и възгласи срещу комунизма, и малко история. Съдия Ковачки  дипломатично остави обвиняемата страна по делото дd се наговори на воля, а дебатите по казуса родиха невероятни бисери. Подсъдимият се яви с двама адвокати -защитници, които са познати от българския политически живот- Атанас Атанасов и Давид Сукалински. Те преследваха защитната линия, че Ханджийски не е извършил нито срамен, нито престъпен акт,  нещо повече, развеселил е гражданството в празничните дни и е изразил своята политическа позиция.

 

Адвокатите  извадиха като главен свидетел по делото Росен Георгиев, бивш председател на Общинския съвет в Благоевград и член на СДС. Той обаче се превърна  в главен герой на процеса, като държа 30 минутна реч и залата заприлича на митинг.  

 

"Г-н съдия, това момче, този лидер на партия, не е осквернил никакъв обществен символ – първо, защото този паметник е незаконен. Той дори не фигурира в кадастъра на града, няма и акт за собственост. Вие като съдия даже трябва да обърнете внимание на общината за тези нередности, то така не може. Освен това има решение на ОбС на Благоевград от 1991 година този паметник да бъде демонтиран и изнесен от границите на града. А през 1993 година е гласувано още едно решение - то гласи да бъдат демонтирани всички паметници символи на комунизма, на вождове, на партийни водачи, в това число и на Димитър Благоев. И то беше изпълнено, но през 1996 година се гласува едно решение за отмяна на това от 1991. Но забележете, то е незаконно, защото не отменя другото от 1993 и фактически, то продължава да бъде в сила. Така че паметникът на Дядото стои незаконно там, отделен е въпросът ,че  по чисто естетически причини той не се връзва с площадното пространство, което забележете, е грозно оформено с толкова много плочи и паметници, че прилича направо на гробище... Тук залата ръкопляска на митингуващия Георгиев. А той въодушевен продължи да говори с плам: Вие сте млади и не знаете, още един акт не бе уважен на този общински съвет - да се преименува Благоевград на Горна Джумая. Тогава медиите вдигнаха такава пара, че президентът Желев го хвана страх и не издаде указ за новото име. А ние тогава в общинския съвет не сме изразявали нашето мнение, а това на хората, на демократично мислещите хора. И още авторът Крум Дерменджиев, лека му пръст, всички го знаем какъв беше, за пари беше готов да продаде майка си, все търсеше пари за паметници. А те трябва да обединяват, а не да разединяват като този. Знаете ли ги тези неща, г-съдия?, пита Георгиев. 

 

А съдията отвръща: Не аз не съм оттук. 

 

Георгиев продължава: Ето какво да кажа за паметника на Гоце Делчев, ако Калоян бе посегнал на него, то щях да скоча пръв срещу него. А той какво - сложил калпак и торба на Дядо Мраз, ами развеселил е гражданството, направил е една хубава политическа шега, той не е обидил никого. Това дело е обида за този съд! По тази логика дайте да осъдим и кмета, че е украсил града, за да достави радост на хората. Г-н Ханджийски е решил да украси паметника и града в чест на Коледа с политически подтекст!

 

Затова предлагам този човек да бъде обесен публично на паметника на Гоце Делчев след като е  възмутил граждани, както тука някой иска да внуши. Вие, г-н съдия, можете ли да отговорите защо този паметник да е символ на Благоевград? Ами символ е конят, той стои и в герба на града. 

 

Тук съдия Ковачки прекъсна пламенната реч на Георгиев и го попита: Вие как бихте коментирали, ако утре в столицата паметника на Лучников осъмне боядисан като супергерой? 

 

Георгиев  не успя да даде директен отговор на въпроса. Тогава думата взе и адвокатът – защитник Атанас Атанасов: Тук в това дело има повече политика,отколкото право. Този Указ за борба с хулиганството днес навършва 50 години, това е указ анахронизъм в правния и обществен мир, започна пледоарията си Атанасов и припомни историята на Априлския пленум, времето на Тодор Живков, мина през лагерите на Белене и така стигна до заключението си, че този Указ, обнародван през 1963 година, е приет за разправа с противниците на комунистическата партия. 

 

"Парадокс е, че днес още действа и с него още се преследват демократично мислещите хора, заключи адвокатът. И въпреки тези политически тиради съдията произнесе осъдителна присъда от 100 лева за лидера на ДСБ. А адвокатите му бяха категорични, че ще обжалват това решение.   

 

Редактор: Светломира Димитрова. 

Последно променена в Вторник, 31 Декември 2013 20:04

1 коментар

  • Връзка на коментара Димитър Събота, 11 Февруари 2017 22:16 публикуван от Димитър

    Хехе... Росен Георгиев що лъже, че автор е Крум Дерменджиев?Сигурно много го мрази.Авторът на Димитър Благоев е Борис Гондов. Факт. Пише го на паметника.

Влезте, за да коментирате