Механджийски призна: Аз оцветих паметника на Благоев

Петък, 27 Декември 2013 09:36 Публикувана в У нас Прочетена 1332 пъти

Калоян Ханджийски, който на Коледа беше задържан с още двама негови приятели за 24 часа заради боядисан като Дядо Мраз паметник на Димитър Благоев в Благоевград, е бил освободен, а в съда е внесен акт за дребно хулиганство. Ханджийски призна пред Нова тв, че той е авторът на „украсата” и не съжалява за това. Той съобщи, че междувременно чувалът с надпис "Оставка", който той поставил в краката на Дядото, е изчезнал. Негов адвокат е бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов, който отговаря за Благоевград, според Ханджийски също го подкрепя. Радан Кънев, председател на ДСБ, чийто член е Хаджийски, се е разграничил от неговите действия. Благоевградчанинът заяви, че арестът му е политически. Млад мъж заяви пред телевизионната камера, че Димитър Благоев няма нищо общо с Благоевград и е неуместно този паметник да бъде там. Той нарече този „вандалски акт” много приятен.

В сряда паметникът на Благоев, който е се намира в центъра на града, осъмна оцветен като Дядо Мраз, а в краката му имаше чувал с надпис "Оставка". Ханджийски и приятелите му са били задържани заради видеозапис от охранителни камери, който показва как те пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника. Само Ханджийски е прекарал нощта в ареста, защото е носел чувала. За изрисуването се води разследване срещу неизвестен извършител.


Ханджийски бе втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори. "Паметникът е нещо, което обединява нацията. Когато едно нещо разединява нацията, то не може да бъде паметник", казва пред "Дневник" Атанас Атанасов от ДСБ и припомня, че с решение на Общинския съвет в началото на 90-те години този паметник е бил премахнат. По думите не може да става дума за хулиганство: "В случая става дума за акт на изразяване на политическа позиция. Това е лозунг. Няма значение дали ще напишеш "Оставка" на плакат или на чувал".

На 7 ноември полицията задържа четирима обвинени за боядисването на скулптурната композиция пред сградата на БСП в София. Сред тях беше и един от организаторите на протеста - Асен Генов, който на излизане от ареста заяви, че има следствена тайна и е посъветван от адвокатите да не отговаря на въпроси. Повече от месец по-късно, след като беше оневинен, Генов призна, че той е сред авторите на „посегателството” на „Позитано” 20.

Последно променена в Петък, 27 Декември 2013 11:41
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Maкeдoнeц Петък, 27 Декември 2013 15:29 публикуван от Maкeдoнeц

    Заплачи Моя Македонийо: h t t p : / / w w w . y o u t u b e . c o m / w a t c h ? v = f D v g x r Y a T x Y Българските патриотарски дeбили те oкpaдoxa, ocpaxa и ocмъpдexa - като цела България!

Влезте, за да коментирате