Хиляди се отзоваха на призива "Прибираме се за оставка" на българи от чужбина

Четвъртък, 26 Декември 2013 21:36 Публикувана в У нас Прочетена 1193 пъти
Снимки: NOрешарски. Снимки: NOрешарски.

Хиляди граждани излязоха на коледни протести в София и в по-големите градове в страната срещу кабинета „Орешарски”. Инициативата за протеста тръгна от българи, живеещи в чужбина, под наслов "Прибираме се за оставка". 

Близо 5 часа протестиращите скандираха "Оставка" и развяваха български знамена в центъра на столицата, предаде БНР. За кратко беше затворено движението на "Орлов мост", на бул. "Васил Левски", "Цар Освободител" и "Дондуков". 


Недоволните от кабинета се събраха пред езерото "Ариана" в 14 ч. От там тръгна мирно шествие през парламента до БНБ. Там се бяха събрали сънародниците ни от чужбина, дошли да подкрепят протестиращите.


На стълбите на БНБ се качиха младежи с транспарант с "Оставка", изписана на различни езици. Шествието продължи до Министерски съвет, а след това до храма "Св. Александър Невски". Малко след 16 ч протестиращите стигнаха до патриаршеската катедрала, където запазиха минута мълчание в памет на погребания преход.

След това демонстрантите обиколиха сградата на Художествената академия, минаха през кръстовището на СУ и се върнаха пред Народното събрание. Там част от протестиращите започна да хвърля димки и предмети по сградата, като ритаха металните ограждения. Полицията излезе на кордон пред загражденията, за да изблъска протестиращите назад към площада. До сблъсъци обаче не се стигна.

Задържани няма. Двама души бяха отведени от полицията за справка на документите, предаде БНР.

Оставка2

Протести бяха организирани и в редица други градове в страната, но като цяло те бяха малобройни. Около 50 души се събраха в Бургас пред Часовника. Протестиращите искаха незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и промяна в изборния кодекс. Някои носеха коледни шапки и метли с надписи „Оставка”. Развяваха се български знамена, надуваха свирки. Много от протестиращите бяха млади хора, които са се върнали за празниците. 

Около 200 протестиращи в Пловдив тръгнаха в шествие по главната улица. Тяхната крайна точка бе площад „Съединение”. Те скандираха „Оставка” и „Ние сме студенти, нас не ни е страх” и „Червени боклуци”. Един от протестиращите студенти каза, че това са предимно българи, които живеят в чужбина и са си дошли за празниците. В протестното шествие се включиха и много възрастни граждани и майки с деца. 

Протестът премина спокойно и пред сградата на община Варна се събраха около 70-80 студенти от Варна и Добрич, които протестираха срещу управлението на страната. Младите хора развяваха българското знаме, пееха песни и скандираха „Оставка”.


След това, студентите се отправиха на шествие по централната част на града. Те тръгнаха по булевардите "Сливница“, „Княз Борис“ и стигнаха до централата на ДПС. След освирквания, протестиращите запяха химна на страната. След това те блокираха едното платно на бул. „Мария Луиза“ и се насочиха отново към сградата на Община Варна.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 27 Декември 2013 05:48
Влезте, за да коментирате