Протестиращи блокираха вътрешния министър в ресторант

Неделя, 15 Декември 2013 05:26 Публикувана в У нас Прочетена 1199 пъти
Снимка: Иво Божков. Снимка: Иво Божков.

Вътрешният министър Цветлин Йочев бе блокиран снощи от протестиращи в Клуба архитекта на улица “Кракра” в центъра на столицата  около 20.30 ч, съобщи vesti.bg. Протестиращите са се опитали да да влязат в заведението, но полицията ги изблъскала, за да изведе Цветлин Йовчев от заведението. Малко преди 22 ч униформените изтласкали демонстрантите до "Шипка" и "Шейново" и Йовчев успял да напусне ресторанта.

Блокадата е предприета, след като стотици протестиращи се стекоха на факелно шествие, започнало пред сградата на Министерския съвет, с което се отбелязват шест месеца от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и 24-годишнината от отмяната на чл. I от Конституцията на Народна република България.

 

2


Множеството за 184-ти път мина по бул. "Цар Освободител" и спря пред Народното събрание. Участващите в шествието носеха български трибагреници, както и транспарант с надпис "Университетските преподаватели призовават: Събудете се!".

 

Загражденията пред парламента бяха обточени с голям плакат, на който пишеше: "Пак питаме: Не ви ли е срам?". Събралите се скандираха "Оставка!". Полицейското присъствие в района бе засилено. Няколко факли прелетяха над загражденията и правоохранителните органи призоваха протестиращите да спазват реда.


Четирима души са задържани по време на протеста тази вечер в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 19.30 ч част от участниците в протеста са направили няколко агресивни опита да преодолеят загражденията около Народното събрание. По посока на сградата на парламента са били хвърлени около 20 запалени факли, а срещу униформените служители са използвани спрейове със сълзотворен газ.При възникналото напрежение е пострадал полицейски служител, който е отведен за преглед в медицинско заведение.


Срещу трима от арестуваните ще бъдат предприети административни действия по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. Наказателно производство ще започне срещу четвъртия нарушител, който е използвал сълзотворен спрей срещу полицейските служители.
 

На тази дата през 1989 г. бе произнесена историческата реплика „Да дойдат танковете” от уплашения от немислимите дотогава протести генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов. Впоследствие той заяви, че е казал на министъра на отбраната Добри Джуров „Да дойде Станко” (тогавашният председател на Народното събрание Станко тодоров), след като хиляди разгневени граждани образуваха жива верига около парламента. Впоследствие Младенов беше изобличен в лъжа благодарение на записа, който операторът ЕВгений Михайлов предостави на националната телевизия и предизвика нестихващи протести в страната.

 

 

Редактор: Светломира Димитрова.


 

Последно променена в Неделя, 15 Декември 2013 05:46
Влезте, за да коментирате