Защитник на „народния съд” отложи делото Пеевски

Вторник, 24 Септември 2013 14:45 Публикувана в У нас Прочетена 889 пъти

На 8 октомври в 10 часа Конституционният съд ще изслуша Делян Пеевски. Това заяви конституционният съдия Пламен Киров.

Очаква се тогава съдът да вземе решение по искането на група народни представители от 42-то Народно събрание за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски.

Както се и очакваше, днес Конституционният съд отложи насроченото за днес дело по казуса "Пеевски". Казусът с назначението на Пеевски стигна до Конституционния съд, след като депутати от ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, а няколко дни по-късно парламентът гласува отмяна на решението си. Така отворен остана въпросът дали Пеевски може да се върне като депутат.

Причината за отлагането, както стана известно в аванс, е, че председателят на съда Димитър Токушев (назначен в Конституционния съд от президента Георги Първанов през 2006 г. ) ще настоява съдиите само да приемат определение, с което да призовават Пеевски, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение.

Едно уточнение: Токушев е автор на монографията "Народния съд 1944-1945", където страстно защитава правната легитимност на създадения от ОФ трибунал": "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", пише Токушев.председател на КС.

И още един цитат: "България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право".

Преди да бъде назначен в КС, Димитър Токушев работи в Комисията по предоставяне на убежище при Администрацията на президента. През 2003 г. е избран за член на ВСС от квотата на парламента по предложение на отцепилите се от НДСВ Борислав Цеков и Емил Кошлуков.

Депутати от ГЕРБ внесоха искането в КС. Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, а няколко дни по-късно парламентът гласува отмяна на решението си. Така отворен остана въпросът дали той може да се върне като депутат.

Влезте, за да коментирате